Результати проведеної Інспекцією планової перевірки ПП «РОСЬ»

Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено планову перевірку ПП «РОСЬ», а саме: Філії «Роменський молочний комбінат» та «Охтирський сиркомбінат» (підрозділи які провадять діяльність на території Сумської області).

В ході перевірки Філії «Роменський молочний комбінат» особливу увагу було приділено вивченню питання, яке у листопаді 2018 року  викликало суспільний резонанс, та пов’язане з потраплянням господарсько-побутових та виробничих стічних вод підприємства в р. Сула внаслідок розгерметизації напірного колектору.

На даний час підприємством  розроблені та реалізуються першочергові заходи стосовно недопущення подібної аварійної ситуації в майбутньому, зокрема:

  • проводиться постійне, не рідше 1 разу на тиждень, візуальне обстеження технічного стану напірного каналізаційного колектору відповідними кваліфікованими фахівцями підприємства;
  • придбано електричний генератор для оперативного усунення можливих аварійних ситуацій.

Крім того, підприємством розробляється та узгоджується з вищим керівництвом ПП «РОСЬ» та ТОВ «Мілкіленд-Україна» питання проведення першочергових робіт стосовно фінансування проектної документації те ремонтних робіт на каналізаційному напірному колекторі.

Вирішення даного питання знаходиться на особливому контролі Інспекції.

У ході перевірки було виявлено, що Філією «Охтирський сиркомбінат» здійснювався забір підземних вод та скид стічних вод у поверхневі водні об’єкти за відсутності дозволу на спеціальне водокористування.

Перевіркою також встановлено, що Філія «Роменський молочний комбінат» та Філія «Охтирський сиркомбінат» провадять виробничу діяльність та здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами за відсутності відповідних дозволів на викиди.

По факту виявлених правопорушень на відповідальних осіб складено загалом 7 матеріалів про адміністративні правопорушення на загальну суму 1 411 грн. Опрацьовуються матеріали для розрахунку збитків.