Екоінспекція підбила підсумки природоохоронної операції “Новорічна ялинка”

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час заготівлі та реалізації дерев хвойних порід у передноворічний період, Державна екологічна інспекція у Сумській області провела щорічну природоохоронну операцію “Новорічна ялинка”.

В її рамках екоінспектори проводили рейди в місцях торгівлі й на територіях зростання хвойних дерев в містах Суми, Шостка, Конотоп, Боромля та на території Сумського, Шосткинського, Охтирського, Конотопського та Роменського районів.

За результатами проведених заходів працівниками Інспекції було зафіксовано 22 порушення, з яких 7 – це порушення порядку збуту новорічних ялинок, 15 – факти самовільних рубок хвойних дерев.

За даними фактами було накладено штрафів на загальну суму 7,650 тис. грн., з яких станом на 15.01.2024 вже стягнуто 7,650 тис. грн. Також екоінспекторами розраховано та пред’явлено претензії на відшкодування збитків, заподіяних самовільним порубом лісових насаджень, на загальну суму 11,380 тис. грн. Станом на сьогодні усі збитки «зелені браконьєри» відшкодували у добровільному порядку.

Крім цього фахівців Інспекції було неодноразово залучено до участі у проведенні слідчих дій в рамках кримінальних проваджень по фактам незаконних рубок хвойних дерев на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Басівський” в м. Суми. В результаті цих заходів розраховано шкоду на суму понад 200 тис. грн.