Із сьогоднішнього дня в деяких акваторіях Сумщини заборонено ловити рибу

Державна екологічна інспекція у Сумській області доводить до відома громадян, що відповідно до наказу Сумського рибоохоронного патруля від 24.10.2023 № 100, встановлено заборону на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах у водоймах нашої області до початку періоду весняно-літнього нересту.

Це щорічне обмеження спрямоване на створення максимально безпечних і сприятливих умов для зимівлі риби. Воно передбачає повне припинення всіх без винятку видів рибальства на зимувальних ямах.

Слід зазначити, що зимувальні ями – це заглиблення у дні водойми, в котрих скупчуються біоресурси з настанням холодів. Зокрема, на річках вони розміщені в найглибших ділянках русла з уповільненим водотоком, а в інших водоймах найчастіше розташовуються у місцях виходу підводних джерел та впадання річок. Залягаючи на зимівлю, риба максимально знижує рівень своєї активності. Через це у неї значно сповільнюється реакція на різноманітні негативні фактори, що робить її і дуже вразливою.

🕵️Задля контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на водоймах у холодний період, Державна екологічна інспекція у Сумській області щороку під час рейдів приділяє особливу увагу місцям зимівлі водних біоресурсів. Їх перелік має науково-біологічне обґрунтування та офіційно затверджується Держрибагенством. Ознайомитися із відповідним наказом Сумського рибоохоронного патруля можна за посиланням: https://sm.darg.gov.ua/_zaborona_vilovu_vodnih_0_0_0_2082…

Державна екологічна інспекція у Сумській області звертає увагу, що навіть спортивне рибальство на зимувальних ямах розцінюється як грубе порушення правил рибальства. Згідно чинного законодавства, за таке порушення для громадян передбачено штраф у розмірі від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконного улову. 🐠Крім того, за кожну рибу, виловлену на зимувальній ямі, порушники зобов’язані компенсувати завдані довкіллю збитки, розмір яких коливається залежно від виду біоресурсів.