Держекоінспекція ознайомилася із нововведеннями, пов’язаними із відновленням декларування доходів

Державна екологічна інспекція у Сумській області ознайомилася із нормативно-правовими особливостями декларування в умовах воєнного стану. Відповідне онлайн-навчання пройшли фахівці Інспекції із управління персоналом та запобігання корупції. Вони отримали вичерпну інформацію про останні законодавчі новели та зміни до порядку подання е-декларацій публічними службовцями. Зазначену інформацію закріплено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який набув  чинності 11.10.2023.

Метою Закону є відновлення в Україні нормативно-правового регулювання дії антикорупційних механізмів, що включає в себе подання електронних декларацій про доходи і майно. Відтак, особи, уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, тепер зобов’язані подати декларації за 2021 і 2022 роки, якщо не зробили цього раніше.

Слід зауважити, що обов’язок подання е-декларацій наразі не поширюється на осіб, які працюють на територіях активних бойових дій, перебувають на тимчасово окупованих територіях, є військовослужбовцями або іншими особами, які виконують завдання в інтересах національної безпеки України та члени сімей перелічених осіб. Зазначені категорії осіб муситимуть задекларувати свої доходи і майно упродовж 90 діб після втрати «пільгового статусу» та/або після закінчення дії воєнного стану в Україні.

Звертаємо увагу працівників Інспекції та інших публічних службовців, що разом з відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Зокрема, подані е-декларації проходитимуть кілька етапів перевірки, а декларації з найвищим корупційним ризиком підлягатимуть повному і детальному контролю.

Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. А декларації за 2023 рік слід подати не пізніше 31 березня 2024 року.

З вичерпною інформацією щодо декларування доходів і  майна можна ознайомитись на офіційному веб-сайті НАЗК, перейшовши за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/deklaruvannya/