Держекоінспекцією затримано осіб, які набраконьєрили більш ніж на чверть мільйона гривень збитків

Сьогодні, 20.10.2023, під час комендантської години працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області разом з правоохоронцями здійснювали рейд уздовж р. Десна в межах Конотопського району. У ході спільного заходу неподалік с. Погорілівка ними було виявлено двох громадян, які добували водні біоресурси за допомогою заборонених знарядь – острог. У такий браконьєрський спосіб вони виловили 1 рака та 97 рибин, серед яких: щуки, судаки, лящі, окуні, карасі, головні, лини та плітки.
За даним фактом екоінспектори одразу склали протокол, передбачений ч. 4 ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За попередніми підрахунками Інспекції, загальна сума збитків, заподіяних внаслідок незаконного добування водних біоресурсів,  перевищила 280 тисяч гривень. 
Враховуючи істотність завданої довкіллю шкоди, фахівці Інспекції викликали на місце подій слідчо-оперативну групу для фіксації факту з ознаками кримінального правопорушення. Відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України за незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, передбачено штраф у розмірі від 17 до 51 тисячі гривень або обмеження волі на строк до трьох років.