НГВУ «Охтирканафтогаз» має компенсувати сільській громаді екологічну шкоду за забруднення земель

Сьогодні, 05.06.2023, Державна екологічна інспекція у Сумській області пред’явила претензію НГВУ «Охтирканафтогаз» щодо добровільної компенсації шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок забруднення земель. 

Мова йде про розлив нафтовмісної суміші на природні території поблизу с. Попівщина Роменського району, який Інспекція виявила 19.05.2023. Як було встановлено, внаслідок несанкціонованої розгерметизації трубопроводу НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» було забруднено 4 земельні ділянки загальною площею 0,65 га. 

Фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрали проби ґрунту та провели вимірювання показників його складу та властивостей. За результатами аналізу факт забруднення земель підтвердився, оскільки у відібраних пробах ґрунту було виявлено значне перевищення вмісту хлоридів та неполярних вуглеводнів (нафтопродуктів).

На підставі даного факту спеціалісти Державної екологічної інспекції у Сумській області здійснили розрахунки збитків, загальна сума яких склала 164 тисячі гривень. Відтепер підприємство-забруднювач має протягом місяця сплатити зазначену суму коштів у дохід держбюджету та бюджету Андріяшівської територіальної громади.