15 травня – Міжнародний день захисту клімату

Сьогодні у більшості країн світу відзначається Міжнародний день захисту клімату. Організація об’єднаних націй започаткувала це свято для привернення уваги світової спільноти до проблеми зміни клімату.

За даними науковців, у 2019 році концентрація вуглекислого газу в атмосфері вперше в історії людства досягла максимального рівня –  415,26 ppm. Вважається, що такий рівень концентрації вуглекислого газу спостерігався близько 3 – 5 млн років тому, коли температура на Землі була на кілька градусів вища, ніж зараз. Це відбувається внаслідок спалювання викопних видів палива, зокрема, вугілля. Адже, як відомо, 2/3 викидів парникових газів спричиняє енергетика. Відтак, кількість CO2 в атмосфері коливається залежно від сезону. Наприклад, північній півкулі вона  досягає максимальної відмітки навесні і на початку літа. При цьому, середньорічна концентрація вуглекислого газу продовжує стабільно збільшуватись, що призводить до зростання глобальної середньої температури. Тому збереження клімату є однією із глобальних проблем, які постали перед людством.

Місяць тому Європарламент схвалив домовленості, досягнуті між країнами ЄС щодо кількох ключових законодавчих актів, які є частиною пакету «Fit for 55». Це план ЄС щодо скорочення викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року. Зокрема, депутати Європарламенту прийняли у першому читанні реформи щодо національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС, механізму вуглецевого коригування на кордоні та нового соціального кліматичного фонду.

Для України система торгівлі квотами на викиди парникових газів є абсолютно новим інструментом реалізації державної політики в сфері зміни клімату. Для її впровадження у 2022 році запрацювала система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Втім перші верифіковані дані про фактичні викиди парникових газів на рівні установок можна буде отримати протягом 3-х місяців після скасування воєнного стану в Україні.

Державна екологічна інспекція у Сумській області висловлює щирі сподівання, що у недалекому майбутньому держава запровадить всі необхідні заходи для зменшення викидів парникових газів в Україні, а підприємства Сумщини у повному обсязі виконуватимуть всі затверджені вимоги природоохоронного законодавства.