Довкілля зазнало багатомільйонних збитків через ракетний удар по Шостці

Зранку 09.03.2023 війська російської федерації випустили кілька ракет по м. Шостка, що на Сумщині. Під час ворожої атаки в місті було пошкоджено будинки мирних мешканців, об’єкти критичної інфраструктури та приміщення одного з підприємств. За даним фактом правоохоронці одразу відкрили кримінальне провадження за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

У ході слідчих дій було залучено і фахівців Державної екологічної інспекції у Сумській області задля оцінки шкоди, завданої довкіллю. Виїхавши на місце подій, екоінспектори обстежили території влучань та розльоту уламків. Ними було встановлено, що залишки пошкоджених будівель і конструкцій підприємства та інші відходи усіяли 6 земельних ділянок. Сукупна площа засмічених територій з відкритим ґрунтом перевищила 2,7 тис. м2. За розрахунками Інспекції, цей воєнний злочин наніс збитків земельним ресурсам на загальну суму понад 28 мільйонів гривень.

Крім того, екоінспектори виявили, що ворожі снаряди посікли уламками багато зелених насаджень, з яких було повністю знищено 7 дерев. Розмір шкоди, заподіяної рослинному світу внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення росту, склав більше 8 тис. грн.

Усі вищезгадані розрахунки екологічних збитків Інспекція скерувала правоохоронцям для долучення їх до матеріалів кримінальної справи.