Держекоінспекція долучилася до відправки ламп розжарювання на утилізацію

Внаслідок масованих ракетних ударів росіян по енергетичній інфраструктурі, в Україні відчувався значний брак електроенергії. У зв’язку з цим держава за підтримки ЄС розробила програму енергоефективності для домогосподарств, яка передбачає безкоштовну заміну старих ламп розжарювання на LED-лампочки. За інформацією «Укренерго», у разі успішної реалізації першого етапу програми із заміни 50 млн. лампочок, у пікові години споживання вдасться зекономити до 10% електроенергії.

Варто зазначити, що виробництво електричної енергії зазвичай є доволі ресурсоємним процесом, для якого ТЕС використовують органічне паливо – газ, нафту, вугілля. При їхньому спалюванні відбуваються суттєві викиди в атмосферне повітря чадного і вуглекислого газу, пилу і сажі, а також низки інших забруднюючих речовин. Енергозберігаючі лампи споживають значно менше електроенергії, ніж «лампочки Ілліча», а тому зменшують обсяги використання корисних копалин та зменшують рівень забруднення повітря. До того ж, такі джерела освітлення вважаються найбільш безпечними для довкілля ще й тому, що мають доволі тривалий строк роботи та підлягають вторинній переробці.

На Сумщині заміна лампочок стартувала наприкінці зими. За цей час у відділеннях АТ «Укрпошта» накопичилася велика кількість старих ламп розжарювання. Тож працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області й Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської облдержадміністрації долучилися до відправки на утилізацію першої партії лампочок у кількості майже 200 тисяч штук.

Попри те, що зараз в Україні немає дефіциту електроенергії, Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного і надалі використовувати енергозберігаючі лампи для економії електроенергії та зменшення негативного впливу на всі компоненти довкілля!