Завтра на Сумщині починається операція «Нерест»

 

Із 01.04.2023, з метою посилення заходів державного контролю за дотриманням законодавства під час любительського і спортивного рибальства у період розмноження водних біоресурсів, Державна екологічна інспекція у Сумській області розпочинає операцію «Нерест». Це щорічна природоохоронна операція, яка спрямована на збереження кількісного та видового різноманіття біоресурсів у водних об’єктах Сумщини.

Відповідно до наказу обласного управління Держрибагенства, заборона на промисловий та любительський лов водних біоресурсів у весняно-літній період поточного року матиме такі терміни:

  • у річках та їх кореневих водах – до 20.05.2023;
  • у водосховищах – до 09.06.2023;
  • в озерах, ставках та інших придаткових водоймах – до 30.06.2023.

Також нагадуємо, що з грудня минулого року до 30.06.2023 включно на всій території області заборонено ловити річкових раків.

Правилами любительського і спортивного рибальства визначено, що під час весняно-літньої заборони дозволяється лише вилов риби з берега спінінгом з однією штучною приманкою або гачковими знаряддями, при цьому одній особі можна використовувати максимум 2 гачки. Окрім обмежень безпосередньо рибальства під час нересту водних біоресурсів на водоймах Сумщини заборонено пересуватися плавзасобами та проводити будівельні, днопоглиблювальні та інші роботи (окрім випадків, що пов’язані із захистом держави).

Задля контролю за дотриманням зазначених вимог і недопущення випадків браконьєрства Інспекцією здійснюватимуться перевірки водних об’єктів. У разі встановлення фактів недотримання вимог природоохоронного законодавства на порушників складатимуться протоколи, передбачені ст. 85 КУпАП. За грубе порушення правил рибальства передбачено штраф у розмірі до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутої риби. Крім того, постановою КМУ №1209 від 21.11.2011 (зі змінами 2021 року) встановлено такси для обчислення розміру збитків, завданих внаслідок незаконного добування водних біоресурсів. Наприклад, незалежно від розміру та ваги риби, компенсація за кожного коропа складає 3706 грн., карася –1581 грн., окуня – 3162 грн., судака – 3587 грн., сома – 5117 грн., щуки – 3468 грн., рака – 3332 грн.

Відтак, порушення правил рибальства не лише шкодить довкіллю, а й тягне за собою значні матеріальні витрати для порушників. Тож вкотре закликаємо бути екологічно свідомими та законослухняними, аби нерест на Сумщині пройшов максимально спокійно!