На Сумщині триває операція «Першоцвіт»

Боротьба з масовим несанкціонованим збором та стихійною торгівлею ранньоквітучими рослинами щовесни була і є болючою темою для природоохоронців та екоактивістів. Щороку «зелені браконьєри» масово винищують цілі дикорослі плантації перших лісових квітів та зелені. Це спричиняє поступове зменшення ареалів зростання рослин, оскільки насіння не встигає сформуватися для подальшого поширення та поновлення видів, особливо рідкісних. До того ж, досить часто першоцвіти вириваються з кореневою частиною, що призводить до прямого знищення популяцій. Ба більше, навесні перші рослини є основною харчовою базою для комах і тварин, а отже, знищуючи першоцвіти, люди в певній мірі впливають і на увесь природний баланс.

На території Сумщини серед усіх ранньоквітучих рослин найбільше потерпає цибуля ведмежа (черемша), яку занесено до Червоної книги України. Проте далеко не всі мешканці області бачили, як вона цвіте, оскільки її зривають ще до утворення квітконосів для вживання у їжу. І не зважаючи на увесь спектр негативних екологічних наслідків, з року в рік збір черемші має масовий характер.

Задля того, аби уберегти ранньоквітучі рослини від знищення, Державна екологічна інспекція у Сумській області щороку проводить природоохоронну операцію «Першоцвіт». В її рамках екоінспектори проводять перевірки в місцях зростання і продажу рослин, особливо тих, які занесені до Червоної книги України. У разі встановлення фактів збирання першоцвітів в екосистемах, інспектори складають  протоколи про адміністративні правопорушення. Але, як свідчить практика, є  громадяни, котрі не тільки не усвідомлюють завдану шкоду, а й не знають, що такі дії караються законом.

Зокрема, статтею 88-1 КУпАП за порушення порядку придбання та збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачено штраф від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією «товару». Станом на 30.03.2023 екоінспекторами встановлено факти незаконного продажу ранньоквітучих рослин у Шосткинському та Роменському районах.

За збір червонокнижних рослин в екосистемах громадяни отримують протокол за ст. 90 КУпАП, якою передбачено штраф у розмірі від 340 до 510 грн. Але в таких випадках окрім штрафу Інспекція пред’являє порушникам претензію на відшкодування збитків, завданих рослинному світу. Так, згідно з Постановою КМУ №1030 від 07.11.2012, лише один корінець черемші «коштує» 62 грн. Тобто, середній пучок цієї рослини може затягти на кілька тисяч гривень. Протягом останнього тижня Інспекцією виявлено 5 фактів збору черемші на територіях різних лісництв Сумщини. Загальна сума заподіяної шкоди наразі становить 5890 грн.

Слід зауважити, що Інспекція не виносить постанови за вищезазначеними правопорушеннями. Відтак, відповідно до чинного законодавства, кожен громадянин, на якого складено протокол за ст. 88-1 або 90 КУпАП, має постати перед судом.