Держекоінспекція проаналізувала якість води сумських водойм

Упродовж першої половини березня 2023 року фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області відібрали проби поверхневих вод із річок, що протікають в межах м. Сум, а також Косівщинського водосховища та в урочищі «Олдиш».
На основі затверджених методик спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції встановили, що на момент відбору проб якість води у сумських водоймах за переважною більшістю показників відповідала встановленим гранично допустимим концентраціям (ГДК) для задоволення господарсько-побутових та інших потреб населення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров΄я України від 02.05.2022 р. № 721.
Виключеннями є факти наявності забруднюючих речовин в окремих створах, зокрема: двократне перевищення концентрації заліза в р. Стрілка та майже трикратне перевищення вмісту азоту амонійного в р. Псел на виході за межі м. Суми.
Проте, для 100% проаналізованих проб характерне перевищення рівня біологічного споживання кисню (БСК5) – в середньому у 2 рази. Також у багатьох пробах виявлено перевищення і хімічного споживання кисню, але доволі незначне – менше, ніж в 1,5 рази за встановлені ГДК.
Слід окремо зазначити, що протягом останніх років у водоймі урочища «Олдиш» систематично спостерігається перевищення вмісту сухого залишку, сульфатів, кальцію, а також підвищений рівень хімічного та біологічного споживання кисню. Не виключенням є і результати останнього відбору, за якими в більшому озері урочища «Олдиш» зафіксовано перевищення даних показників.