Майже 372 млн.грн. екологічних збитків завдали росіяни підривом мосту на Сумщині

На початку квітня 2022 року війська російської федерації відступали з території Сумщини. Тоді ж вони підірвали автомобільний міст між селами Чумакове та Пересипки Конотопського району. Внаслідок цього 1700 тонн будівельних конструкцій обвалилося безпосередньо в р.Сейм, призвівши до значного засмічення екосистеми.
У грудні 2022 року Державна екологічна інспекція у Сумській області отримала матеріали кримінального провадження з усіма даними, необхідними для обчислення екологічної шкоди. На підставі цієї інформації та методики розрахунку збитків, фахівці Інспекції встановили, що загальна сума шкоди, заподіяної засміченням водних ресурсів внаслідок збройної агресії російської федерації, склала майже 372 мільйони гривень.
Слід зазначити, що це засмічення відбулося в межах природно-заповідного фонду – РЛП “Сеймський”. На території цього ландшафтного парку живе велика кількість тварин, в тому числі й занесених до Червоної книги України, життя яких тісно пов’язане із Сеймом. Відтак, реальні наслідки для довкілля можуть виявитися значно більшими за грошові.