Верховна Рада спростила деякі адмінпроцедури та вимоги у сфері захисту довкілля під час дії воєнного стану та післявоєнний період

Вчора Парламент прийняв в цілому законопроєкт № 7144 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану».

Зміни спрямовані на:
– забезпечення обороноздатності держави під час воєнного стану
– пришвидшення відновлення інфраструктури і економіки України
– повернення до нормальної життєдіяльності громадян після закінчення війни.

Із ключового у законопроекті парламентарі:
– скасували проведення оцінки впливу на довкілля при здійсненні відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій. Ця норма діятиме під час воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій;виключно на період воєнного стану!!! скасували деякі обмеження щодо виконання робіт у, так званий, «сезон тиші». Зокрема, це роботи та заходи, які є джерелом підвищеного шуму, а також всі види рубок та меліоративний вилов біоресурсів.

Також у документі врегулювали:
– поняття відновлювальних робіт,
– строки та зміст заходів, які повинні виконуватися в межах воєнного періоду,
– повноваження відповідного органу на прийняття рішення про його початок та завершення, що до цього в законодавстві було відсутнє.

«Сьогодні перед українцями стоїть надважливе завдання – захистити від загарбників свої землі, вигнати агресора зі своєї території. Нам потрібно продовжувати реалізовувати природоохоронні заходи та водночас створити всі умови, щоб якнайшвидше перемогти, відбудувати країну і зміцнити економіку. Вірю, ми все подолаємо та обов’язково повернемося до нормального мирного життя, але вже більш сильнішими людьми, які знають ціну свободи. Слава Україні!», – прокоментував в.о. Мініста захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Із законопрєктом можна ознайомитися тут: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39204