Працівники Інспекції відвідали зону відчуження

Працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області та Державної екологічної інспекції у Волинській області побували з робочим візитом у м.Чорнобиль, м.Прип’ять, на секретному об’єкті Чорнобиль-2 та ЧАЕС. Виїзний семінар-нараду було присвячено 35-м роковинам Чорнобильської трагедії.

У рамках заходу екоінспектори відвідали ДСП “Екоцентр”, яке здійснює радіаційно-екологічний моніторинг та радіаційно-дозиметричний контроль у зоні відчуження.

Зокрема, генеральний директор підприємства Сергій КІРЄЄВ розповів про систему заходів з радіаційної безпеки, які постійно вживаються на 2600 кв.км зони відчуження.

Рівень радіаційного забруднення постійно моніториться стаціонарними і мобільними засобами вимірювання. У 2020 році він був найвищим за останні роки. Причиною цього стала масштабна лісова пожежа, коли вогонь охопив третину лісових масивів та спалив “Рудий ліс”, який під час аварії на ЧАЕС взяв на себе найсильніший радіаційний удар. Наразі на більшій частині зони відчуження радіаційний фон знаходиться у допустимих межах. Лише у м.Прип’ять екоінспектори зафіксували значні перевищення, особливо біля покинутих будівель.

Також учасники виїзного семінару дізналися, що у зоні відчуження 6 разів на місяць здійснюється аналіз проб повітря, відібраних з приземного шару атмосфери, та щотижня – аналіз проб поверхневих вод. Задля того, аби на практичних прикладах дізнатися про особливості інструментального контролю, вони відвідали спеціалізовану лабораторію.

Крім того, працівники Інспекції оглянули лісові масиви та покинуті населені пункти, які вже стали частиною екосистеми чорнобильської зони. За інформацією працівників ДСП “Екоцентр”, на території живе велика кількість диких звірів: окрім парнокопитних тварин, там є багато вовків, зустрічаються рисі, а інколи з Білорусі навіть заходять ведмеді. Екоінспекторам же пощастило побачити лише невеликий табун коней Пржевальського.

Таке біорізноманіття свідчить про те, що рослинний і тваринний світ прилаштувався до підвищеного радіаційного фону. Проте, виявляється, навіть під Чорнобилем іноді фіксуються випадки браконьєрства. А отже, у зоні відчуження доводиться не лише здійснювати екологічний моніторинг, а ще й контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.