Звіт про роботу Інспекції зі зверненнями громадян за 9 місяців 2019 року

Протягом 9 місяців 2019 року до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло 239 звернень від 730 громадян, що на 41 % звернень більше, ніж за 9 місяців 2018 року.

Шляхи надходження звернень:

від громадян поштою надійшло 83 звернення;

через уповноважену особу 1 звернення;

на особистому прийомі отримано 41 звернення;

через інші органи, установи, організації надійшло 114 звернень.

Упродовж звітного періоду Інспекція отримала 34 колективних звернення, всього до Інспекції колективно звернулись 457 осіб.

Згідно класифікації 206 з отриманих звернень є заявами, 29 – скаргами.

 

Найчастіше громадяни скаржилися на забруднення атмосферного повітря – 88 разів; на порушення у сфері охорони водних ресурсів – 50 разів; у сфері поводження з відходами – 32 рази; на факти порушень земельного законодавства – 26 разів; на незаконне знесення/пошкодження зелених насаджень – 23 рази; за порушення при поводженні з небезпечними хімічними речовинами – 18 разів. Питання порушень на територіях лісового фонду піднімались у зверненнях 12 разів, у сфері охорони рибних ресурсів – 6 разів, тваринного світу – 3, ПЗФ, надр та діяльності посадових осіб Інспекції і громадських інспекторів – по 2 рази.

Питання, викладені у 18 зверненнях, знаходились поза межами компетенції Інспекції, тому були направлені за належністю до інших органів.

Ресурсний розподіл питань, що порушувались громадянами у зверненнях, отриманих Інспекцією протягом 2018 року, відображений на діаграмі 1:

Протягом 9 місяців 2019 року до Інспекції надійшло 23 повторних звернення. Серед них звернення, які здебільшого мали масовий характер, зокрема: щодо порушень в діяльності ТОВ «Розсоші»; щодо забруднення атмосферного повітря від котельної бібліотеки філії №5 по вул. Чехова в м. Суми; щодо законності встановлення стаціонарного джерела опалення ТОВ «Глобал-Хорека»; щодо забруднення атмосферного повітря в с. Дернове від спалювання дров для отримання деревного вугілля; щодо вжиття заходів до ТОВ «Альпи», яке облаштувало котельну в приміщенні житлового буд.12/1 по вул. Шишкарівській та забруднює атмосферне повітря; щодо забруднення атмосферного повітря від опалювального обладнання ресторанного комплексу «Веселий хохол»; щодо розорювання земельної ділянки на території Сеймського регіонального природного парку; щодо несанкціонованого сміттєзвалища та незаконного видобутку піску на території Московськобобрицької сільської ради, щодо порушень в діяльності ТОВ «Еко-Енергія», щодо законності використання артезіанської свердловини ТОВ «Агро-Світ», щодо розповсюдження смороду від ДП «Попівський експериментальний завод» в с. Попівка Конотопського району, щодо незаконного порубу лісу ДП «Глухівський агролісгосп» та ін.

Усі попередні звернення були відпрацьовані у повному обсязі та заявникам надано вичерпні відповіді стосовно результатів розгляду звернень. На більшість з повторних звернень Інспекцією надавались роз’яснення стосовно повноти вжитих заходів при попередньому їх опрацюванні, також проводились перевірки стану виконання приписів, виданих за результатами позапланових перевірок за зверненнями громадян.

 

В ході опрацювання звернень знаходили підтвердження зазначені у них фактів, зокрема: забруднення р. Псел в м. Суми, засмічення на території м. Суми; рубки дерев біля Блакитних озер в м. Суми, на територіях Вирівської сільської ради Білопільського району, ДП «Конотопський агролісгосп» та ДП «Охтирське лісове господарство» виявились незаконними; виявлено порушення у діяльності підприємств м. Шостка, які здійснюють викиди в атмосферне повітря, ТОВ «Компанія «Еко-Енергія»; підтвердились факти незаконних сміттєзвалищ на території ветеринарної клініки в с. Вири Білопільського району, на території Підліснівської сільської ради біля хутора Білоусівка та на території Московськобобрицької сільської ради; підтвердились факти порушення законодавства при обробітку полів засобами захисту рослин в районі с. Алтинівка Кролевецького району ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод» та ТОВ «Аквітон» у Буринському районі; встановлено забруднення водойми «Сажалка» в м. Тростянець внаслідок аварійного виливу нечистот з очисних споруд, забруднення р. Псел стічними водами КП «Міськводоканал» Сумської міської ради; засмічення лісу побутовими відходами в м. Шостка, забруднення атмосферного повітря від опалювального обладнання ресторанного комплексу «Веселий хохол» та від діяльності ТОВ «Хлебосолофф» у м. Глухів. Також було притягнуто до адмінвідповідальності власника пересувної виставки тварин за порушення правил утримання крокодилів; підтвердились факти порушення в діяльності Попівського експериментального заводу, на розповсюдження смороду від якого масово скаржились мешканці м. Конотоп; порушення при складуванні ТПВ працівниками КП «КРЕП Центральне» у невстановлених місцях, при використанні водного об’єкту в урочищі Ситники на території Гарбузівської сільської ради Лебединського району; також підтверджено незаконність рубки дерев у захисній смузі автодороги Білопілля-Суми службою автомобільних доріг, 17 дерев в м. Суми по вул. Заливна; за результатами лабораторних досліджень було встановлено забруднення води у ставі в с. Мала Ворожба, р. Сула у м. Ромни, р. Сумка в м. Суми та р. Псел в с. Низи та м. Суми.

За результатами таких перевірок було вжито відповідні заходи реагування (матеріали направлялись до правоохоронних органів, порушників притягнуто до адміністративної відповідальності, розраховано збитки, надано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень, тощо).

І навпаки, деякі викладені у зверненнях факти при проведення перевірки не підтверджувались. Так, не було виявлено порушень в діяльності фірми «Зодіак» в м. Шостка; не підтвердилась і інформація про незаконне виробництво деревного вугілля на території заказника в Кролевецькому агролісгоспі; про незаконність рубки зелених насаджень в м. Білопілля; не було виявлено порушень в діяльності ТОВ «Компанія «Агросвіт» та ПАТ «Сумихімпром»; не підтвердились твердження щодо пошкодження дерева при заготівлі місцевим мешканцем м. Шостка березового соку;  встановлено законність рубки дерев на території бази відпочинку «Сонячна галявина» та вирубки лісу працівниками ДП «Роменський агролісгосп»; не було виявлено порушень при виробництві асфальтобетону на території виробничої бази «Климентівська ДЕД ДП «Сумський облавтодор», в діяльності ТОВ ТВП «Зодіак»,  ТОВ «Фавор» в смт. Хотінь, при використанні артсвердловини ТОВ «Компанія «Агро-Світ», при упорядкуванні території біля магазину по проспекту Шевченка в м. Суми.

Загалом упродовж 9 місяців 2019 року Інспекцією опрацьовано 228 звернень, результати розгляду яких такі:

96 – вирішено позитивно;

67 – відмовлено у задоволенні (у тому числі і по причині відмови Мінприроди у погодженні позапланових заходів або неотримання таких згод взагалі);

32 – дано роз’яснення;

20 – направлено за належністю відповідно до статті 7 Закону України «Про звернення громадян»;

12 звернень не підлягало розгляду відповідно до статті 8 Закону України «Про звернення громадян»;

1 – повернуто авторові відповідно до вимог ст.ст. 5, 7 Закону України «Про звернення громадян».

 

Станом на 09.10.2019 на розгляді та на контролі в Інспекції залишається 11 звернень, отриманих у ІІІ кварталі 2019 року, термін опрацювання яких ще не завершився.

 

Крім цього, за 9 місяців 2019 року надійшло 36 звернень від громадян на Гарячу лінію, яка діє при Інспекції, та 11 звернень/запитів від депутатів рад різних рівнів.