Увага! Надаємо роз’яснення стосовно сюжету про здійснення відбору проб зворотних вод після очисних споруд та поверхневої води з р. Псел 18.08.2018

Державна екологічна інспекція у Сумській області, з метою недопущення маніпулювання громадською думкою, надає роз’яснення стосовно сюжету http://tv.sumy.ua/derzhekoinspektsiya-vzyala-proby-vody-u-psli-bilya-ochysnyh-sporud-kp-miskvodokanal/ про здійснення відбору проб зворотних вод після очисних споруд та поверхневої води з р. Псел вище та нижче скиду фахівцями Інспекції 18.09.2018.
Повідомляємо, що станом на сьогодні до Інспекції не надходило жодного звернення від фізичних осіб щодо порушення вимог природоохоронного законодавства КП “Міськводоканал” Сумської міської ради, що унеможливлює організацію та проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) згідно чинного законодавства, яким визначено чіткий перелік підстав для проведення таких перевірок (стаття 6 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, стаття 3 Закону України “Про тимчасові особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”).
Проте, відповідно до Положення, Інспекція для виконання покладених на неї завдань має право, зокрема, здійснювати відбір проб зворотних та поверхневих вод. Тож, зважаючи на значний суспільний резонанс, який був викликаний оприлюдненням відео із фактами ймовірного забруднення р. Псел, Інспекцією було проведено відбір проб на територіях з вільним доступом у чотирьох точках:
– скид з двох труб Міськводоканалу у р. Псел;
– р. Псел нижче та вище скиду.

Символічно, що цей відбір проб проведено Інспекцією у Всесвітній день моніторингу якості води…

Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції проводиться гідро-хімічний аналіз відібраних проб води. У разі перевищення показників гранично-допустимого скидання та підтвердження негативного впливу на водний об’єкт, результати досліджень будуть передані до правоохоронних органів.
Наголошуємо, що адміністративні заходи впливу до КП “Міськводоканал” Інспекцією не можуть бути вжиті у зв’язку з тим, що відбір проб здійснювався поза межами заходу державного нагляду (контролю).
Результати лабораторних досліджень будуть оприлюднені одразу після їх завершення.