У 10 школах Сумщини встановлять компостери для переробки харчових відходів із їдалень

У 10 навчальних закладах Сумщини встановлять компостери для переробки харчових відходів із їдалень. Про це 3 травня повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час спільного заходу з Міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком в гімназії біотехнологій № 177 міста Києва.

Міністри спільно оголосили про результати еко-освітнього конкурсу «Компола» —  у 200 з 400 шкіл, які подавалися на конкурс, буде встановлено компостер для переробки харчових відходів. Серед переможців конкурсу також і 10 навчальних закладів Сумщини:

  1. Роменська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 11
  2. КУ ЗОШ I-III ступенів № 5
  3. Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 10 імені Героя Радянського Союзу О.Буткa
  4. Шосткинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1
  5. Свеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 2 «Ліцей»
  6. Лебединська спеціалізована школа
  7. Степанівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1
  8. Вільшанська ЗОШ
  9. Комунальний заклад Сумської обласної ради Конотопська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-II ступенів
  10. Путивльська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів.

«Екологічна освіта може змінити майбутнє. Старшокласники, з якими ми сьогодні зустрічалися, точно люди майбутнього. Вони глибоко розбираються в екологічних проблемах. Часом ловив себе на думці, що спілкуюсь з вузькопрофільними фахівцями. Ці діти житимуть в іншому світі, де найціннішими ресурсами будуть не нафта і газ, а вода і повітря», – сказав Остап Семерак.

Він також  закликав школярів  бути свідомими і вже сьогодні  починати берегти природні багатства світу. Міністр процитував вислів Президента Франції Еммануеля Макрона, який сказав, що не існує Планети Б, і у людства немає жодного запасного плану, окрім порятунку і збереження нашої планети.

«Діти важливі – це основне повідомлення, яке ми хочемо донести сьогодні. Свого часу у Великобританії саме запровадження навчання школярів сортуванню сміття дозволило зробити позитивне зрушення у тому, як усе доросле населення поводилося з відходами. До цього ні широкі публічні кампанії, ні впровадження штрафів помітних змін не давало. Сьогодні завдяки проекту “Компола” 200 шкіл отримають компостер для переробки харчових відходів – це ще один крок до впровадження здорових практик відповідального споживання у життя нашої країни», – зазначила Лілія Гриневич.

Встановлення  компостерів в школах-переможницях триватиме до  1 вересня 2018 року.

Нагадуємо, що «Компола» – це спільний еко-освітній проект Мінприроди та Міносвіти, спрямований на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку та споживання. Збирання заявок тривало з 10 по 24 квітня цього року. Проект був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк,  і успішно реалізований у 32 навчальних закладах  у різних куточках України.

автори проекту Софія-Христина Борисюк і Нікіта Шульга. Фото: прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів

https://mon.gov.ua/ua/news/oprilyudneno-spisok-z-200-shkil-yakim-vstanovlyat-komposter-dlya-pererobki-harchovih-vidhodiv-z-yidalen