«Глухівський агролісгосп» не допустив Інспекцію до перевірки

Глухівське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Глухівський агролісгосп» не допустило Державну екологічну інспекцію у Сумській області до перевірки, передбаченої річним планом, яка мала відбутися у період з 01 по 15 жовтня 2019 року. Представники підприємства мотивували недопуск тим, що, нібито, не отримали повідомлення про запланований захід контролю, хоча в Інспекції є підтверджуючий документ про поштове відправлення рекомендованого листа на адресу підприємства від 10.09.2019.

Вчинення перешкоди для виконання обов’язків покладених на посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища є порушенням вимог ст. 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 8, 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Відтак, за невиконання законного розпорядження, Інспекція притягнула директора ДП «Глухівський агролісгосп» Руслана КЛЄЙНШМІДТА до адміністративної відповідальності, яка передбачена ст. 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Нажаль, максимальна санкція статті передбачає накладення штрафу у розмірі 765 грн..

Примітно, що, враховуючи мізерний розмір штрафних санкцій, безвідповідальні керівники суб’єктів господарювання інколи вигадують різні приводи для недопущення інспекторів до перевірки, аби уникнути більш серйозної відповідальності та відшкодування значних збитків, або ж для того, аби встигнути приховати сліди правопорушень.

Слід зазначити, що у вересні 2017 року, за результатами останньої планової перевірки «Глухівського агролісгоспу», до адмінвідповідальності було притягнуто 10 осіб за ряд порушень, серед яких: недотримання протипожежної безпеки в лісах (порубкові рештки спалювалися у безпосередній близькості до лісу), пошкодження дерев до камбію, відсутність винесення меж заповідних об’єктів в натуру тощо.

Більш того, наприкінці серпня 2019 року до Інспекції надійшла скарга на дії працівників ДП «Глухівський агролісгосп», які, на переконання заявника, здійснюють понаднормовий і незаконний поруб лісових насаджень. Проте, оскільки це звернення не відповідало вимогам ст.ст. 5, 8 Закону України «Про звернення громадян», Інспекція не змогла отримати згоду на проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання.

Чи намагається «Глухівський агролісгосп» щось приховати від Інспекції, допоки невідомо. Втім на сьогодні неможливо перевірити чи в повній мірі відтворюються та чи раціонально використовуються лісові ресурси, які зростають на території понад 11 тис. га.