Інформація стосовно ситуації зі скидом у р. Псел біля легкоатлетичного манежу

21 травня у соціальних мережах мешканцями Сум було розповсюджено фотографії, на яких зафіксовано скид води коричнево-помаранчевого кольору у р. Псел біля легкоатлетичного манежу колишньої УАБС (м. Суми, вул. Прокоф’єва, 38), і які супроводжувались обурливими коментарями, оскільки побідні ситуації є непоодинокими, зокрема широкого розголосу набули восени 2015 року.

Цього ж дня о 15.00 фахівцями Інспекції здійснено оперативні заходи по перевірці факту скиду з виїздом на місце.

В ході візуального обстеження факту зливу та його слідів виявлено не було, оскільки скид на той момент вже було припинено. З метою контролю були відібрані проби води в р. Псел безпосередньо біля місця скиду. Дослідження тривають.

 

За результатами розгляду інформації стосовно випуску зворотних вод, що розташований біля легкоатлетичного манежу колишньої УАБС (м. Суми, вул. Прокоф’єва, 38) Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє.

Зазначений випуск (труба) належить КП «Міськводоканал» Сумської міської ради та облаштований відповідно до ДБН В.2.5-74:2013, проте з порушенням вимог чинного природоохоронного законодавства, а саме: відсутня система попередньої очистки промивних вод, а також дані стоки не враховані в нормативах ГДС та дозволі на спеціальне водокористування.

З даної труби здійснюється скидання промивних вод від промивання водопровідних мереж в р. Псел, про що КП «Міськводоканал» Сумської міської ради заздалегідь інформував на своєму веб-сайті.

З метою усунення факту несанкціонованого скидання промивних зворотних вод Державною екологічною інспекцією у Сумській області при попередніх перевірках КП «Міськводоканал» Сумської міської ради надавався припис: «Внести в дозвіл на спеціальне водокористування та нормативи ГДС, які надані підприємству, інформацію по випусках зворотних вод, що облаштовані, відповідно до ДБН В.2.5-74:2013 та використовуються для відведення промивних вод». Однак, виконання зазначеного пункту припису підприємством проігноровано.

Крім того, про зазначений факт було поінформовано Департамент інфраструктури міста Сумської міської  ради. Проте жодних заходів стосовно вирішення даного питання вжито не було.

В свою чергу, заходи реагування стосовно невиконання зазначеного пункту припису вжити не було можливості, оскільки у 2017 році державні інспектори з охорони довкілля Сумської області керівництвом КП «Міськводоканал» Сумської міської ради до перевірки допущені не були.

фотографія використана з джерела:

https://www.facebook.com/moskalenko.yulya/posts/1926804304005822 

One thought on “Інформація стосовно ситуації зі скидом у р. Псел біля легкоатлетичного манежу

Коментарі закриті.