Стосовно публікації на сайті Панорама про поводження з небезпечними відходами та діяльності ТОВ «Промтехсплав-С» (директор Гасай П.М.)

Проблема поводження, з небезпечними відходами останнім часом набуває особливої актуальності, особливо враховуючи потенційну небезпеку, яку створюють такі відходи у разі потрапляння у навколишнє середовище. Саме тому на державному рівні вже розпочинається запровадження нових підходів до організації системи поводження з відходами. Так, в Україні затверджено національний план управління відходами, яким передбачено ряд заходів, спрямованих на реформування та удосконалення системи управління відходами, в тому числі й на місцевому рівні. На жаль, на сьогоднішній день система поводження з небезпечними відходами як в області, так і в Україні в цілому майже відсутня. В Україні працюють одиниці підприємств, які здійснюють повний цикл поводження з відходами, переважна ж більшість так званих «підприємств-утилізаторів» мають ліцензії лише на збирання та зберігання відходів.

В рамках здійснення заходів контролю Інспекцією неодноразово надавались приписи органам місцевого самоврядування щодо ініціювання створення спеціалізованих підприємств та потужностей з утилізації чи видалення небезпечних відходів, а також організації належної системи поводження з небезпечними відходами,  проте встановлена законодавством мізерна відповідальність за невиконання приписів (штраф від 255 до 765 грн.) не спонукає органи влади до вжиття  дієвих кроків. Крім того, відсутність організованої належним чином системи поводження з небезпечними відходами та діяльність екологічно несвідомих підприємств створює передумови до непоодиноких фактів «викидання» відходів у лісосмугах, скверах, ярах, тощо.

В межах наданих повноважень Інспекція здійснює контроль за додержанням суб’єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства, в тому числі тих суб’єктів, які здійснюють діяльність у сфері поводження з відходами. Але відповідно до законодавства, про проведення перевірки суб’єкт господарювання повідомляється за 10 днів до її початку, що надає змогу порушнику «підготуватися» до перевірки та інколи навіть призупинити на час перевірки діяльність.

У зв’язку з виявленим 23.05.2019 фактом розміщення люмінесцентних ламп в озері Чеха, журналістами газети Панорама також вивчалося питання поводження з небезпечними відходами на території міста Суми. Опрацьовуючи цю проблему, вони «дізналися, що у місті вже понад 10 років працює приватне підприємство ТОВ «Промтехсплав-С», яке приймає ртутні лампи. Його директор Павло ГАСАЙ додав, що вони також приймають нафтопродукти (матеріали, забруднені нафтопродуктами), гумові відходи (шини), відпрацьовані кислотні, лужні акумулятори. Як у фахівця, котрий не один рік працює у галузі утилізації, у Павла Гасая є своя точка зору стосовно даної проблеми. Він пояснює: «ЇЇ першопричина – повна відсутність обліку та екологічного контролю, бо у нас є лише вивіски «управління екології, екологічна інспекція». Вони живуть за наші податки, отримують непогані зарплати, але нічого не роблять. Сміттєві баки забиті техногенними відходами. Я декілька разів приходив до посадовців з відео, де відзняті баки з перемішаними відходами. І кожного разу чую: «Дякуємо за вашу громадську позицію», й ніхто не вживає заходів. Й тому підприємства ці лампи продовжують викидати цілими машинами, а громадяни – оберемками». (посилання на публікацію: http://rama.com.ua/u-sumah-rtutni-lampi-kupayutsya-razom-z-lyudmi-foto/?fbclid=IwAR313oh8nlpSKw1oovYdK7a3FUdxFh9AkRZMaUw5kY9SBpWmZebF1_OTtgE#ad-image-0).

 

Дивно, що про це заявляє засновник підприємства ТОВ «Промтехсплав-С» Гасай П.М., у якого ВІДСУТНЯ ЛІЦЕНЗІЯ на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Наголошуємо, що ЛІЦЕНЗІЯ на здійснення операцій у сфері поводження з відходами ТОВ «ЕКОСТАНДАРТ-РЕЦИКЛІНГ», керівником якого є Гасай П.М., також відсутня, точніше АНУЛЬОВАНА наказом Мінприроди в 2018 році. При цьому Інспекція неодноразово зверталась до Мінприроди щодо розгляду питання анулювання ліцензії вищезазначеному підприємству у зв’язку з виявленими порушеннями природоохоронного законодавства та по причині недопуску державних інспекторів до перевірок.

Перевірка ТОВ «ПРОМТЕХСПЛАВ-С» проводилась Інспекцією у червні 2019 року. Відповідно до наданої статистичної звітності зберігання та збирання небезпечних відходів за 2017, 2018 роки підприємством не здійснювалися, на території промислового майданчика по вул. Воєводіна, 4 в м. Суми на момент обстеження небезпечні відходи не виявлені. Підприємство не має дозвільних документів на здійснення діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами. Документація з поточного обліку відходів під час перевірки не надана. За результатами перевірки засновника ТОВ «Промтехсплав-С» притягнуто до адміністративної відповідальності. То про який облік може говорити керівник підприємства, який сам ухиляється від надання повної та достовірної інформації?!

Можливо, усвідомлюючи мізерну відповідальність, встановлену КУпАП та ретельно готуючи проммайданчики до обстеження під час перевірок і з’являються звалища відходів, в тому числі і небезпечних…

Ураховуючи викладене вище, з метою попередження та недопущення фактів несанкціонованого розміщенні відходів Інспекція закликає усіх небайдужих громадян у разі виявлення фактів викидання відходів у невстановлених місцях (парки, сквери, лісосмуги, тощо) невідкладно звертатись до правоохоронних органів – для оперативного реагування та до Інспекції – для подальшого вжиття  заходів в межах повноважень.

Крім того, попереджаємо, що відповідно до Закону України «Про відходи» забороняється передавати чи продавати небезпечні відходи громадянам, підприємствам, установам та організаціям, якщо вони не забезпечують утилізації чи видалення цих відходів екологічно безпечним способом. Також, законодавством встановлена відповідальність суб’єктів господарювання за передачу відходів з порушенням установлених правил на зберігання, оброблення або видалення підприємствам чи організаціям, що не мають відповідного дозволу на проведення цих операцій.

Ліцензійний реєстр поводження з небезпечними відходами розміщений на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів України: https://menr.gov.ua/content/perelik-licenziativ-na-provadzhennya-gospodarskoi-diyalnosti-z-povodzhennya-z-nebezpechnimi-vidhodami.html.

З метою недопущення передачі небезпечних відходів з порушенням вимог природоохоронного законодавства суб’єктам господарювання, які пропонують свої послуги не маючи відповідних ліцензій, пропонуємо перевіряти наявність ліцензій на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами перед укладенням договору на передачу небезпечних відходів.