Інспекція здійснює контроль виконання виданих приписів на усунення порушень природоохоронного законодавства

Пунктом 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»  внесено зміни до Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” (Закон №1728-VIII від 03.11.2016), якими встановлено мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Статтею 6 Закону передбачено, що дія Закону №1728-VIII від 03.11.2016 не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. Оскільки перелік контролюючих органів, на які не розповсюджується мораторій на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності станом на сьогоднішній день не оприлюднений, Інспекція області планові перевірки не здійснює.

При цьому, пунктом 6 статі 3 Закону №1728-VIII від 03.11.2016 передбачено проведення позапланових заходів з контролю виконання приписів, розпоряджень чи інших документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Так, з початку 2018 року Інспекцією проведено 8 позапланових перевірок з контролю виконання приписів, виданих за результатами планових перевірок, проведених у 2017 році таких суб’єктів господарювання: ТОВ «Буринський молзавод», Філія ПАТ “ДПКЗУ «Буринський елеватор»”, ФГ «Авдєєв», ФГ «Ярослав – 2005», ДП «Сумська біологічна фабрика», ТОВ «Сумський машинобудівний завод», ПВКП «Терра», ТОВ «Завод «Еко-Продукт». Результати перевірок свідчать про те, що суб’єктами господарювання не вживаються заходи щодо усунення порушень вимог природоохоронного законодавства. Зокрема, такими суб’єктами господарювання, як ДП «Сумська біологічна фабрика», ТОВ «Сумський машинобудівний завод», ФГ «Ярослав – 2005», ПВКП «Терра», ТОВ «Буринський молзавод» приписи виконані частково.

За результатами перевірок Інспекцією вживаються відповідні адміністративні заходи до порушників.  Так, статтею 188-5 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за невиконання законних розпоряджень чи приписів, інших законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, що тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб – від п’ятнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 – 765 грн.).