За результатами перевірки на підставі звернення громадян суб’єкту господарювання нараховані збитки за наднормативні викиди

У серпні 2017 року на підставі звернення фізичної особи Державною екологічною інспекцією у Сумській області було проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря на ТОВ ТВП «Зодіак», яке здійснює діяльність із виробництва гофрованого картону, паперової та картонної тари в м. Шостка.

В ході перевірки було виявлено порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а саме: відсутні установки очистки газу на котлах та 1 котел не включений до дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції був проведений відбір проб організованих викидів стаціонарних джерел та зафіксовано перевищення встановленого нормативу граничнодопустимого викиду по вуглецю оксиду на джерелі №1, що є порушенням ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

За наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (перевищення затверджених нормативів граничнодопустимого викиду оксиду вуглецю)  розраховані збитки на суму 10 154 грн. Підприємству пред’явлено претензію для добровільного відшкодування.