Роменська міська рада систематично порушує природоохоронне законодавства

За підсумками розгляду численних звернень фізичних осіб, зокрема й через веб-застосунок «Екозагроза», які надійшли до Інспекції протягом 2024 року, державними інспекторами з охорони довкілля Сумської області на території Роменської територіальної громади було виявлено кілька несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів загальною площею понад 600 м2.

Оскільки на момент огляду територій причетних до вивозу/складування сміття виявлено не було, відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» та статей 12, 26 Закону України «Про управління відходами» обов’язок з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ покладається на Роменську міську раду.

На адресу Роменської міської ради Інспекцією були направлені вимоги для вжиття вичерпних заходів з ліквідації несанкціонованих звалищ відходів. По завершенні терміну їх виконання, Роменська міська рада поінформувала про неможливість ліквідації стихійних сміттєзвалищ по причині «відсутності фізичних та технічних можливостей».

Оскільки такі дії посадовців є порушенням вимог чинного природоохоронного законодавства, Інспекцією будуть вжиті вичерпні заходи реагування у межах визначених повноважень.