Зафіксовано забруднення р. Сейм поблизу кордону з рф

Сьогодні зранку, 15.08.2024, Державна екологічна інспекція у Сумській області отримала повідомлення про забруднення річки Сейм поблизу кордону з росією.

Задля перевірки цього факту до Конотопського району було невідкладно направлено державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Сумської області, які обстежили акваторію та відібрали проби води в районі населених пунктів Чумакове та Манухівка.

Масового мору водних біоресурсів у р.Сейм станом на сьогодні поки що не зафіксовано, проте громадяни повідомляють про виявлення «снулої риби», а також в деяких місцях риба прибивається до берега. Зі слів заявників, така ситуація спостерігається відучора в районі села Манухівка та відсьогодні – в селі Піски.

Попередні результати вимірювань показників складу та властивостей води, відібраної поблизу с. Манухівка, показали вкрай низький вміст розчиненого кисню – 2 мгО2/дм3 (при мінімально допустимій концентрації кисню для водойм господарсько-побутового значення не менше 4 мгО2/дм3, а для водойм рибогосподарського призначення – 6 мгО2/дм3).

Також зафіксовано перевищення гранично-допустимої концентрації за таким показником як ХСК – 64,4 мгО/дм3 (при з ГДК для водойм господарсько-побутового призначення 30 мгО/дм3, а для водойм рибогосподарського призначення – 50 мгО/дм3).

Повну інформацію про результати гідрохімічного аналізу відібраних проб води буде оприлюднено одразу після завершення лабораторних досліджень усіх показників.

У зв’язку з цим Державна екологічна інспекція у Сумській області радить громадянам тимчасово утриматися від риболовлі та купання у річці Сейм до з’ясування причин і обставин погіршення стану водойми, а також не купувати та не вживати річкову рибу невідомого походження.