20 квітня 2024 року – День довкілля

Щорічно, починаючи з 1998 року, в третю суботу квітня Україна відзначає День довкілля.

Метою свята є підвищення рівня свідомості українців у питаннях, що стосуються збереження та захисту довкілля. І це завдання- справа не тільки фахових спеціалістів, природоохоронці в, організацій екологічного спрямування.

Кожен може і має зробити не надто складний, свідомий внесок у збереження навколишнього природного середовища:

  • якщо ви стали свідком порушення природоохоронного законодавства (несанкціоновані сміттєзвалища, забруднення підприємствами повітря, забруднення земельних ресурсів або забруднення водних об’єктів, факти браконьєрства, тощо) – повідомляйте про них компетентні органи: звертайтеся до екоінспекції, пишіть звернення в місцеві органи влади;
  • ощадливо використовуйте воду та електроенергію;
  • сортуйте сміття;
  • намагайтеся не використовувати одноразові пластикові вироби, давати перевагу багаторазовим (шопер для покупок, горнятко для кави, металева пляшечка для води).

Гостроактуальною залишається проблема негативного впливу на довкілля внаслідок збройної агресії рф. Україна продовжує потерпати від воєнних дій, що вже призвели до того, що значні території заміновані, засмічені та забруднені через влучання снарядів, руйнування споруд і будівель, повітря забруднюється внаслідок пожеж після обстрілів, а флора та фауна безжально знищуються, оскільки ворог намагається знищити усе живе в нашій прекрасній країні.

Тож ми маємо берегти та цінувати наше довкілля, аби воно не зазнавало ще більшого негативного впливу. Його збереження не має обмежуватись рамками проведення акцій на честь свята. Це повинно бути щоденним внеском, аби ми могли передати нашим нащадкам – чисті повітря, воду та родючу землю.