Державна екологічна інспекція у Сумській області долучилася до загальноукраїнської екологічної акції «Шевченко єднає Україну»

18 квітня 2024 року Державна екологічна інспекція у Сумській області долучилася до загальноукраїнської екологічної акції «Шевченко єднає Україну». Акція започаткована Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Державною екологічною інспекцією України, ДП «Ліси України» в рамках програми «Зелена країна».

У рамках акції по всій Україні висаджуються Алеї з саджанців дубів, сіянці  яких було вирощено на Черкащині із жолудів тисячолітнього дерева, що є частиною ботанічної пам’ятки природи – «Дуби Тараса Шевченка в с. Будище». За легендою, в цьому дубі маленький Тарас ховав свої малюнки від пана Енгельгардта.

Варто зазначити цікавий факт з біографії Тараса Шевченка. Після повернення з десятирічного оренбурзького заслання у 1859, поет отримав дозвіл відвідати Україну на 5 місяців. Сумщина була першою зупинкою поета на українській землі. Майже тиждень Тарас Григорович пробув на Лебединщині. Тож поет спостерігав той самий цілинний степ, ділянка якого зараз входить до складу заповіднику «Михайлівська цілина». Мальовнича місцевість вразила Шевченка як художника, тож він написав два графічні рисунки з краєвидами («У Лихвині», етюд «Дуб»).

Саме тому місцем висадки дерев був обраний природний заповідник «Михайлівська цілина» – єдиний в Сумській області. Заповідник є невеликою ділянкою цілинного степу площею 882,9 га, що розташований на території Лебединської територіальної громади, Сумського району на вододілі річок Груні та Сули.

Унікальність Михайлівської цілини полягає в тому, що тут охороняється ділянка плакорного лучного степу (202,48 га), які в Україні майже повністю розорені. Цей невеликий куточок неораного степу, репрезентує особливі, лучні степи, які в минулому були поширені в лісостеповій частині України. Біорізноманіття заповідника нараховує близько 525 видів флори. Серед них: 175 видів степових, 13 лучних, 90 водно-болотних, 62 лісових рослин.

Під час заходу представники екоінспекції спільно з працівниками заповідника, висадили 27 саджанців дубу черешчатого (кожне дерево символізує область України, АР Крим, Київ і Севастополь) на території польового офісу заповідника.

Висадження дубів є продовженням традиції започаткованої минулого року, метою якої є не тільки поширення насаджень дубів, а й вшанування та збереження культурної спадщини яку по собі залишив поет та художник Т.Г. Шевченко.