12 квітня в Україні відзначають День працівників ракетно-космічної галузі

День працівників ракетно-космічної галузі, що відзначається щорічно 12 квітня, є символом національного прогресу в галузі наукових досліджень та технічних досягнень, які спрямовані на вивчення космосу та розвиток космічних технологій. 

Завдяки дослідженню та освоєнню космосу ми можемо не лише користуватися мобільним зв’язком, інтернетом, навігаторами, прогнозувати погоду, появу катаклізмів чи навіть урожай, а й виявляти вирубки лісових насаджень, забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів, тощо.

Однак у дослідження космосу є й інший бік – супутники та інші космічні апарати після закінчення терміну експлуатації чи виходу з ладу перетворюються на космічне сміття. За даними Стратегічного командування США (USSTRATCOM), станом на 2021 рік у навколоземному просторі оберталося понад 20000 великих об’єктів. Серед них понад 2000 сателітів, і щороку їх стає тільки більше. Одних лише ступенів ракет на низьких орбітах нараховується близько 900. А якщо йдеться про об’єкти менше одного сантиметра, то їх мільйони.

При чому, країна-терорист росія і тут відзначилася з поганого боку, оскільки є найбільшим «творцем» сміття в космосі.

Сьогодні також варто згадати і про внесок України у дослідження космосу. Досягнення українських учених, конструкторів, інженерів визнані та оцінені на міжнародному рівні.

Усім відомо, що саме 12 квітня 1961 року відбулася перша пілотована космічна подорож і космонавт Юрій Гагарін став першою людиною, яка здійснила космічний політ на кораблі “Восток-1”. Однак, не усім відомо, що саме українець, Сергій Павлович Корольов, відіграв ключову роль у підготовці та реалізації цього космічного польоту у 1961 році. Він був головним конструктором багатьох ракетних систем, зокрема “Восток”, під його керівництвом було запущено першу у світі міжконтинентальну балістичну ракету, перші штучні супутники та багато іншого. Видатний український вчений, якого на жаль, не оминули репресії та тортури совєцьких таборів…

У 1997 році у період з 19 листопада до 5 грудня Леонід Каденюк, український космонавт, здійснив свій перший політ у космос як член екіпажу космічного корабля “Columbia” під час місії STS-87. Ця місія була частиною програми NASA. Під час польоту разом із Леонідом Каденюком у космосі побував український прапор, герб, а також прозвучав гімн України.

Юрія Васильовича Кондратюка, якого сьогодні називають видатним українським інженером, вченим і піонером в області ракетної техніки, астронавтики і космічних польотів, був маловідомим за радянської епохи через політичні обмеження та секретність проектів у СРСР. Однак, Юрій Кондратюк зробив важливий внесок у розвиток космічної технології, одним із найвідоміших його досягнень є робота над теорією космічних польотів, де він вперше розглянув варіанти подорожей до Місяця та Марса. Він є автором “траси Кондратюка”, за допомогою якої подорожували на Місяць американські космічні кораблі “Аполлон”.

Firefly Aerospace – це приватна компанія, яка спеціалізується на розробці та виготовленні ракетних систем для запуску супутників у космос. Компанія була заснована в 2017 році з метою створення доступних та ефективних ракетних систем для виведення невеликих супутників на орбіту. Хоча основна база Firefly Aerospace в США, однак це міжнародний проект, адже співзасновником і співвласником компанії є українець Максим Поляков.

Основною метою цієї компанії є забезпечення доступу до космосу для широкого кола клієнтів, зниження витрат на запуски і підвищення ефективності проведення космічних місій. Хоча Firefly Aerospace ще знаходиться на етапі розвитку і тестування своїх ракет, вони мають потенціал стати важливим гравцем у сегменті невеликих ракетних систем та сприяти подальшому розвитку комерційного космосу.

Україна завдяки своєму потужному науковому потенціалу, активно бере участь у багатьох міжнародних проєктах та програмах, спрямованих на освоєння космосу. Наші співвітчизники працюють та примножують знання про космос.