Відбулася розширена нарада Державної екологічної інспекції України у Хмельницькому

Виконуючий обов’язки начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Валерій ПІЮК взяв участь у розширеній нараді Державної екологічної інспекції України, яка відбулася 24 січня 2024 року у м. Хмельницький за участю Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України  Руслана Стрільця.

У нараді також взяли участь голова Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, заступниця Голови Комітету Олена Криворучкіна, т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович, народні депутати України, керівництво Хмельницької обласної військової адміністрації, обласної ради та Хмельницької міської ради, представники територіальних та міжрегіональних територіальних підрозділів Держекоінспекції.

Під час наради Руслан Стрілець наголосив, що реформа Державної екологічної інспекції України є одним з пріоритетів на 2024 рік.

Реформа повинна вирішити такі завдання:

усунути дублювання функцій державного контролю іншими органами, сконцентрувати їх у межах Держекоінспекції;

 посилити репутацію екологічного інспектора шляхом покращення умов праці, оновлення системи підготовки, підвищення заробітної плати;

створити щонайменше 10 сучасних лабораторій по всій країні;

зробити застосунок ЕкоЗагроза основним інструментом екологічного інспектора.

Міністр зазначив, що збитки довкіллю, про які ми говоримо на міжнародній арені – це напрацювання наших екоінспекторів. Вони необхідні як для виплати росією репарацій, так і для розвитку унікальних практик на міжнародному рівні: показати екологічну ціну війни, трансформувати майбутні війни та зупинити потенційного агресора.

Крім того на нараді обговорено діяльність Державної екологічної інспекції, її територіальних та міжрегіональних територіальних органів в умовах воєнного стану та результати і ефективність діяльності у 2023 році. Обговорено питання взаємодії з правоохоронними органами під час розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля та питання удосконалення мережі інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції.

Окрему увагу приділено використанню в роботі Інспекції  вебресурсу «ЕкоЗагроза» (https://ecozagroza.gov.ua/), залученню громадян до активної співпраці з Держекоінспекцією.