На Сумщині триває щорічна операція «Новорічна ялинка»

Державна екологічна інспекція у Сумській області проводить посилені заходи в рамках традиційної природоохоронної операції «Новорічна ялинка». Щорічно у період різдвяно-новорічних свят під цією умовною назвою здійснюються заходи державного екологічного контролю за двома напрямками: профілактика і виявлення незаконних рубок вічнозелених дерев та запобігання незаконній торгівлі ними. 

Адміністративна відповідальність за крадіжки новорічних ялинок варіюється в залежності від місця скоєння правопорушення: в межах населеного пункту, в лісових угіддях чи на території природно-заповідного фонду. Як свідчить практика, найчастіше самовільні поруби хвойних насаджень відбуваються саме у лісах. Відповідальність за таке правопорушення передбачена ст.65 КУпАП і тягне за собою штраф від 510 до 1020 грн. А якщо порушник виявляється посадовою особою, то розмір штрафу складає від 2550 до 5100 грн.

Крім цього, за кожне знищене дерево законодавством передбачено стягнення збитків, сума яких залежить від діаметру пня в корі біля шийки кореня. До того ж, протягом грудня-січня сума збитків за незаконний поруб хвойних дерев віком до 41 року розраховується у потрійному еквіваленті. Відтак, цьогоріч грошове відшкодування за знищення одного хвойного деревця з діаметром стовбура до 10 см становить 759 грн., від 10,1 до 14 см – 1337 грн., від 14,1 до 18 см – 3432 грн. і т.д.

Відтак, навіть для тих, хто не надто переймається захистом довкілля, купити новорічну ялинку значно “вигідніше” ніж вкрасти з лісу. Але і на ялинкових базарах та у стихійних місцях торгівлі інколи можна зустріти зелених браконьєрів, які нелегально торгують вічнозеленими красунями. Їх можна легко упізнати за відсутністю маркування дерев пластмасовими бирками або самоклейними етикетками. На кожному з цих уніфікованих засобів має розміщуватися унікальний номер та відповідний йому штрих-код, які можна перевірити на сайті https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня або не збігається, це може свідчити про підробку даних та незаконний поруб і продаж лісових насаджень.

Відповідно до ст.88-1 КУпАП, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу передбачено штраф від 510 до 1700 грн. з можливою конфіскацією товару. В такому випадку і продавець, і покупець можуть залишитися без новорічної ялинки та понести однакову відповідальність.

Тож Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного  відповідально ставитись до збереження лісових ресурсів та не ставати співучасником злочинів проти довкілля!