На вимогу Інспекції у середмісті Тростянця ліквідовано звалище відходів

Два тижні тому фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області здійснювали перевірку територій з вільним доступом у м. Тростянець Охтирського району. Під час цього обстеження фактично у центрі міста вони виявили звалище будівельних та ремонтних відходів із домішками побутового сміття. Було очевидно, що на зазначену територію хтось за допомогою транспортних засобів звозив биту цеглу та бетон, залишки оздоблювальних та покрівельних матеріалів тощо. Загальна площа засмічених ділянок склала орієнтовно 550 квадратних метрів.

Можна припустити, що ці відходи зібрані із якихось будівель, котрі були пошкоджені чи зруйновані росіянами під час тимчасової окупації міста. Проте, розміщувати їх абиде заборонено законодавством, адже це погіршує санітарно-гігієнічний стан місцевості та негативно впливає на якість довкілля. Зокрема, до складу будівельних відходів дуже часто потрапляють азбестовмісні матеріали, найпоширенішим з яких є шифер. При цьому, азбест є канцерогеном, мікрочастинки якого мають серйозний вплив на живі організми, в тому числі, й на здоров’я людей.

У зв’язку із зазначеним, Інспекція надіслала вимогу на ім’я голови Тростянецької громади щодо ліквідації звалища будівельних відходів. Учора, 20.06.2023, ДП «Екосервіс» КП Тростянецької міськради надіслало лист про виконання вимоги Державної екологічної інспекції у Сумській області. За повідомленням тростянецьких комунальників, вони зібрали та вивезли на захоронення 24 кубометри відходів, повністю ліквідувавши стихійне звалище.