Чи екологічно безпечно купатися в сумських водоймах? – Стали відомі результати лабораторних досліджень

Невдовзі на Сумщині розпочнеться пляжний сезон, оскільки вже тиждень тому температура води в сумських водоймах становила 15-16 градусів. Для того, аби пересвідчитися, що відпочинок на воді є екологічно безпечним, 09.05.2023 фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області відібрали проби поверхневих вод в деяких місцях масового відпочинку мешканців та гостей м. Суми. Наразі вже повністю завершено гідрохімічний аналіз зазначених зразків.

За результатами вимірювань встановлено, що на момент відбору проб усі показники складу та властивостей вод відповідали встановленим гранично допустимим концентраціям (ГДК) для задоволення господарсько-побутових та інших потреб населення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров΄я України (№ 721 від 02.05.2022 р.). До того ж, концентрація більшості забруднюючих речовин не просто в нормі, а й була далека від допустимого максимуму. Виключенням стало лише досить незначне перевищення рівня біохімічного споживання кисню (БСК5). Відповідно до вищезгаданого наказу МОЗ, гранично допустиме значення БСК5 становить 3 мгО2/дм3. При цьому, останні вимірювання показали наступні результати:

–         р. Псел (під Баранівським мостом) – 3,8 мгО2/дм3.

–         оз. Чеха (зі сторони літнього кафе по вул. Івана Сірка) – 3,9 мгО2/дм3.

–         Косівщинське водосховище (район дамби) – 4 мгО2/дм3.

–         Блакитні озера («Екстрим-пляж») – 4,1 мгО2/дм3.

–         р. Псел (під мостом у с. Старе Село) – 4,9 мгО2/дм3.

Підвищений рівень БСК5 може свідчити про органічне забруднення водних об’єктів. Адже чим більше у воді органіки, тим більше кисню необхідно для процесу її окиснення. У разі, коли цей показник стрімко зростає, відбувається швидке розмноження аеробних бактерій та створюються несприятливі гіпоксичні умови для водних біоресурсів. Простіше кажучи: у воді стає замало розчиненого кисню для нормальної життєдіяльності мешканців водойм. На щастя, в сумських водоймах подібних ознак наразі не спостерігається. Оскільки за результатами лабораторного аналізу встановлено, що у вода у досліджених пробах досить насичена киснем і майже втричі перевищує мінімально допустиме значення.

!!! Державна екологічна інспекція у Сумській області наголошує, що показники складу та властивостей вод сьогодні можуть відрізнятися від результатів інструментально-лабораторного контролю проб, відібраних 09 травня. До того ж, Інспекція не здійснювала санітарно-вірусологічний контроль водних об’єктів – це є компетенцією Держпродспоживслужби.