Держекоінспекція попереджає: під час дії воєнного стану спалювання рослинності може розцінюватися як диверсія!

За повідомленнями ДСНС, упродовж останніх двох місяців вони щодня отримують десятки викликів про загоряння трави, очерету, лісової підстилки або іншої сухої рослинності в усіх районах Сумщини. Інколи неконтрольоване поширення вогню призводить до знищення будівель та навіть загибелі людей, як це сталося в смт. Терни, де на згарищі виявили тіло чоловіка.  На жаль, попри заклики вогнеборців та Державної екологічної інспекції у Сумській області, така тенденція спостерігається кожної весни й осені. Навіть під час воєнних дій знаходяться охочі підпалити сухостій, а дехто навіть стверджує, що випалювання територій до самісінької землі приносить користь.

Проте, є давно доведеним і загальновідомим факт, що спалювання сухої рослинності і її залишків завдає всебічної шкоди всім компонентам довкілля. Зокрема, це призводить до значного збіднення властивостей ґрунту та загибелі всіх живих організмів, які живуть всередині і на його поверхні. Вогонь суттєво пошкоджує кореневі системи та нищить насіння дерев і кущів і квітів і трав, спричиняючи зникнення цілих видів рослин, особливо однорічних. Під час суцільного горіння сухостою знищуються житла звірів, гнізда птахів і часто відбувається масова загибель тварин. Спалювання рослинності також завдає болючого удару і по здоров’ю людей, забруднюючи атмосферне повітря низкою небезпечних речовин і сполук. Наприклад, встановлено, що коли згорає 1 гектар лісу, то у повітрі опиняються  величезні об’єми забрудників, і при цьому маса лише одного діоксиду вуглецю перевищує 700 тон.

3 роки тому в Україні з метою зменшення руйнівних наслідків пожеж та захисту права громадян на чисте і безпечне довкілля держава суттєво посилила відповідальність за порушення, пов’язані із вогнем в екосистемах. Так, наприклад, за спалювання невеликої купи торішнього листя на пересічній місцевості громадянам загрожує штраф у розмірі до 6120 грн. Також в Україні за такі порушення передбачено і кримінальну відповідальність. Зокрема, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом можна на 5 років потрапити за ґрати. У разі, якщо внаслідок підпалу загинуть люди, тварини або стануться інші тяжкі наслідки, строк ув’язнення сягатиме 10 років.

Більш того, у минулому році було внесено зміни до ст. 113 Кримінального кодексу України, якими визначено, що умисні підпали рослинності під час воєнного стану можуть розцінюватися як акт диверсії та тягнути за собою відповідальність у  вигляді позбавлення волі на 15 років або довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Тож Державна екологічна інспекція у Сумській області вкотре наголошує: якщо ви не бажаєте провести залишок життя у в’язниці – не підпалюйте сухостій і не розводьте багать в екосистемах!