Держекоінспекція обстежила території заповідника «Михайлівська цілина»

Днями робоча група у складі працівників Державної екологічної інспекції у Сумській області та фахівців відділу державної охорони природно-заповідного фонду перевірила території Природного заповідника «Михайлівська цілина». Рейд проводився задля профілактики порушень вимог екологічного законодавства та контролю за охороною природних ресурсів. Зокрема, природоохоронці оглянули ареали зростання ранньоквітучих рослин та здійснили облік слідів диких тварин в межах заповідника.

Варто наголосити, що «Михайлівська цілина» – єдиний природний заповідник загальнодержавного значення на території Сумської області. Він включає в себе найбільш північні ділянки лучного степу загальною площею 882,9 га, які взято під охорону задля збереження та відтворення цінних степових екосистем. Ці природні комплекси мають не лише наукову й естетичну цінність, а й важливе природоохоронне значення. Завдяки заповідному режиму на даних територіях вдалося зберегти унікальну різноманітність фауни, бо лише загальна видова чисельність комах перевищує 1000. А серед тварин, які заселяють цей степ, понад 20 видів занесено до Червоної книги України.

Також «Михайлівська цілина» має багатий флористичний склад та налічує 525 видів степових, лучних, водно-болотних і лісових рослин, з яких більше половини видів вважаються лікарськими. Гордістю заповідника є такі червонокнижні рослини, як: ковила, сон лучний, брандушка різнобарвна, горицвіт весняний, півонія тонколиста, рябчик руський, зозульки травневі, півники борові та безліч інших. Більшість перелічених видів мають дуже гарний декоративний вигляд, а період їх цвітіння припадає на квітень-травень. Тому саме навесні природоохоронці приділяють особливу увагу заповіднику, щоб уберегти його унікальний рослинний світ від потенційних «зелених браконьєрів».

На щастя, у ході обстеження території природного заповідника «Михайлівська цілина» не виявлено фактів стороннього негативного впливу на довкілля. Але це був далеко не останній рейд, бо Держекоінспекцією та адміністрацією заповідника розроблено комплексний план спільних дій на увесь поточний рік.