Держекоінспекція проаналізувала якість води в сумських водоймах

Минулого тижня фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області відібрали проби води з водойм, розташованих у м.Суми. Зокрема, задля вимірювання показників складу та властивостей вод, були відібрані проби з річок Псел, Сумка і Стрілка, Косівщинського водосховища та озера Чеха. Вміст забруднюючих речовин у відібраних зразках порівнювався з гранично допустимими концентраціями, встановленими для водойм рибогосподарського призначення.
Слід зауважити, що якість води в цих водоймах стала дещо кращою, ніж півроку тому. За результатами лабораторного аналізу можна виділити більш забруднені і більш чисті водойми Сум станом на кінець липня 2022 року.
За сукупністю показників найгіршу якість води мала р.Сумка на відрізку русла в районі Центрального ринку м.Сум. Там зафіксовано перевищення вмісту азоту амонійного майже в 2 рази, заліза – в 4 рази, біологічного споживання кисню (БСК5) – в 3 рази та незначне перевищення вмісту сульфатів. Більш того, в районі пішохідного мосту вулиць Герцена і Лугової виявлено, що в Сумці майже відсутній розчинений кисень, що може призвести до явищ задухи водних біоресурсів. Проте, і вище, і нижче за течією зазначені показники близькі до норми.
Також не відповідає ГДК і р.Стрілка, проба з якої відбиралася у місці впадіння в р.Сумку. Результати аналізу показали більш ніж дворазове перевищення вмісту нітритів, заліза та БСК5. Але варто підкреслити, що ці показники виявились одними з найякісніших за останній рік спостережень за водами Стрілки.
У Косівщинському водосховищі зафіксовано наднормовий вміст завислих речовин – в 1,4 рази та БСК5 – в 2,5 рази.
Вода в р.Псел в районі Харківського мосту не відповідає ГДК за сульфатами, залізом та БСК5. Ці показники в середньому завищені у 1,5 рази.
У “Чешці” вода більш-менш якісна, проте і в ній виявлено вдвічі більший рівень БСК5 і незначну концетрацію сульфатів.
Відтак, в сумських водоймах вперше за останній час спостерігається тенденція до покращення показників складу та властивостей вод.