На Сумщині триває операція «Нерест»

На виконання доручення Держекоінспекції України Державна екологічна інспекція у Сумській області проводить заходи державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства під час рибальства у період розмноження водних біоресурсів.

Під час нересту риби (з 11.04.2022) на водоймах Сумщини заборонено пересуватися плавзасобами та проводити будівельні, днопоглиблювальні та інші роботи (окрім випадків, що пов’язані із захистом держави). Також у цей період дозволяється лише любительське і спортивне рибальство на водоймах, розташованих у межах населених пунктів, але виключно з берега на спінінг, одну поплавкову чи донну вудку з одним гачком. Втім часто громадяни нехтують вимогами законодавства і правилами рибальства, про що свідчать виявлені факти порушень.

Зокрема, 27.04.2022 у ході рейду на водоймі поблизу с. Новоандріївка Сумського району, екоінспектори виявили групу осіб, які за допомогою рибацьких сіток протизаконно добули велику кількість риби. Наразі триває документування виявленого факту та розрахунок збитків, завданих браконьєрськими діями. Уточнену інформацію буде оприлюднено найближчим часом.

Загалом, станом на 28.04.2022, екоінспекторами складено 11 протоколів за порушення правил рибальства, 2 – за вилов риби забороненими знаряддями, 1 – за рибальство на території природно-заповідного фонду та ще 1 – за незаконну торгівлю рибою. Крім того, в різних районах Сумщини екоінспекторами вилучено більше трьох кілометрів браконьєрських сіток.

Звертаємо увагу, що відповідно до наказу регіонального управління Держрибагенства, заборона на промисловий та любительський лов водних біоресурсів у водоймах Сумщини у весняно-літній період поточного року матиме такі терміни:

  • у річках та їх кореневих водах – до 30.05.2022;
  • у водосховищах – до 20.06.2022;
  • в озерах, ставках та інших придаткових водоймах – до 10.07.2022.

Крім того, відповідно до наказу Сумського прикордонного загону, у межах контрольованого прикордонного району, до 20 км від державного кордону, заборонено будь-яке рибальство та відпочинок біля усіх водойм, а також пересування плавзасобами на увесь термін дії воєнного стану.