Глухівський завод знешкодив 1257 центнерів небезпечних відходів

У березні 2020 року під час планової  перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель» працівниками Державної екологічної інспекції у Сумській області було виявлено  зберігання великого обсягу гальванічного шламу. У ході заходу екоконтролю було встановлено, що гальванічний цех заводу не працював вже близько 10 років, усе обладнання давно демонтоване, а єдине, що нагадувало про виробництво – 125,718 тон небезпечних промислових відходів. Слід зазначити, що відповідно до законодавства, на виробництвах дозволено тимчасово (не більше року) зберігати гальваношлам, а потім його обов’язково потрібно передавати для знешкодження підприємству-ліцензіату.

Оскільки ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель» порушив усі допустимі терміни зберігання гальванічних відходів на своїй території, що створювало небезпеку для довкілля та стану здоров’я людей, посадових осіб заводу було притягнуто до адміністративної відповідальності та видано припис для усунення виявлених порушень.

Влітку 2020 року з метою контролю виконання припису екоінспектори провели позапланову перевірку ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель». Виявилося, що на той момент завод уклав договір зі спеціалізованим підприємством для проведення робіт зі збирання, перевезення та зберігання гальваношламу та з метою подальшої його утилізації. Проте, незважаючи на це, небезпечні промислові відходи продовжували зберігатися у Глухові. За невиконання припису Держекоінспекції у Сумській області на відповідальну особу було складено протокол відповідно до ст.188-5 КУпАП. Втім керівництво заводу запевнило, що має намір передати всі відходи на утилізацію, але не вкладається у терміни через великі обсяги робіт, що потребують значних фінансових витрат. У зв’язку з цим, Інспекцією було видано новий припис.

І ось нарешті, ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель» прозвітував про повне виконання припису. Екоінспекторам було надано акти приймання-передачі, відповідно до яких повний обсяг відходів гальванічного шламу передано спеціалізованому підприємству ТОВ ЕКО ТЕРА, яке згідно інформації з офіційного сайту Міндовкілля, включено до Ліцензійного реєстру (Перелік ліцензіатів на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами).

Відтак, виконавши припис Держекоінспекції, суб’єкт господарювання позбавив глухів’ян довготривалого небезпечного сусідства з промисловими відходами.