Десятки мільйонів гривень збитків завдав КП «Міськводоканал»

Наприкінці січня-початку лютого 2021 року Державна екологічна інспекція у Сумській області здійснювала планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства КП «Міськводоканал» Сумської міської ради. У ході заходу державного контролю було встановлено, що дане комунальне підприємство всупереч вимогам Кодексу України «Про надра» майже рік здійснювало забір вод із підземних горизонтів без спеціального дозволу на користування надрами.

Керуючись Методикою розрахунків розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, Держекоінспекція у Сумській області порахувала, що з лютого 2020 по січень 2021 року КП «Міськводоканал» спричинило шкоди на загальну суму  43 мільйони 347 тисяч 646 гривень.

За даним фактом Держекоінспекція у Сумській області спрямувала до КП «Міськводоканал» претензію про добровільну сплату повної суми збитків. Одночасно з цим до правоохоронних органів передано матеріали за ознаками кримінального правопорушення.

Також екоінспектори виявили, що сумським водоканалом не налагоджено роботу очисних споруд, внаслідок чого здійснюється скид зворотних вод у р. Псел з перевищенням нормативів ГДС. Зокрема, за результатами лабораторних досліджень показників складу та властивостей вод, систематично виявляється перевищення вмісту завислих речовин, нітритів, хлоридів, сульфатів, ортофосфатів та рівнів хімічного й біологічного споживання кисню. Наразі сума збитків, завданих забрудненням р. Псел, ще розраховується.