30 перевищень на 6 проб: Екоінспекція дослідила воду сумських малих річок та водосховища

Фахівцями Державної екологічної інспекції у Сумській області проведено вимірювання показників складу та властивостей поверхневих вод річок Сумка, Стрілка та Косівщинського водосховища, відібраних 09.11.2020 у 6 різних створах. Наразі відділом інструментально-лабораторного контролю вже завершено дослідження зазначених проб.

За результатами гідрохімічного аналізу, у кожній із проб, відібраних безпосередньо із р. Сумка, встановлено перевищення за деякими показниками у порівнянні з граничнодопустимими концентраціями (ГДК), визначеними для водойм рибогосподарського призначення. Зокрема, у пробах встановлено перевищення вмісту сульфатів у 1,5-2 рази, амонію (азоту амонійного) – в середньому у 1,5 рази, нітритів – у 2 рази та рівня біологічного споживання кисню (БСК5) – у 2,5 рази.

У «Сумському морі» зафіксовано майже трикратне перевищення вмісту амонію та рівня БСК5. Крім цього, вдвічі перевищено допустиму норму завислих речовин та у півтора рази – сульфатів.

Антирейтинг за забрудненням води серед досліджених проб очолила р. Стрілка. Проби з неї відбиралися з мосту біля центрального ринку Сум, в районі впадіння у р. Сумка. Еколабораторія зафіксувала надвисоку концентрацію сухого залишку, амонію, нітратів, кальцію, сульфатів, заліза та рівня БСК5, а вміст нітритів взагалі зашкалює – у 18 разів вищий за ГДК.

Загалом, така якість води у малих річках Сум обумовлена тим, що майже на усій протяжності їх береги дуже захаращені, засмічені, часто розорані та подекуди штучно змінені. Крім того, результати гідрохімічного аналізу проб води свідчать і про потрапляння неочищених або недостатньо очищених стічних вод. Відтак, можна припустити, що найбільшої шкоди річкам Сумка і Стрілка, а також Косівщинському водосховищу завдають мешканці приватного житлового сектору.