Екологи обговорили методи прогнозування та запобігання негативного впливу на довкілля Сумщини

Сьогодні, 30 жовтня, працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області взяли участь у міжвідомчій відеоконференції, присвяченій реалізації стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД). Під час конференції обговорювалися етапи підготовки звітів з ОВД, сфера дії СЕО, практичні аспекти організації і проведення громадського обговорення та методи здійснення післяпроєктного моніторингу.

Впровадження на законодавчому рівні ОВД та СЕО у 2017-2018 роках дало змогу пом’якшити або повністю уникнути екологічних збитків та погіршення якості навколишнього природного середовища. Це стало можливим завдяки тому, що оцінювання здійснюється на етапі планування – до моменту виникнення екологічної загрози чи факту негативного впливу на довкілля з боку виробничого об’єкту або реалізації певної публічної стратегії чи програми.

Екоінспектори зазначили, що Інспекція в межах своїх повноважень контролює дотримання вимог зазначеного законодавства. Зокрема, в уніфікованій формі акта, який складається за результатами перевірки суб’єкта господарювання, одними із обов’язкових питань є наявність висновку оцінки впливу на довкілля та стан виконання його умов.

Учасниками конференції було вирішено узагальнити всю наявну інформацію про суб’єкти господарювання, які мають намір отримати висновок ОВД та про результати контролю дотримання таких вимог підприємствами Сумської області.