Держекоінспекція отримала результати аналізу проб води, відібраних з Псла

Ввечері 14.04.2020, у ході здійснення інформаційного моніторингу соціальних інтернет-мереж, Державною екологічною інспекцією у Сумській області було виявлено допис користувача про забруднення р. Псел в районі Басів м. Сум. Тому вже наступного ранку для перевірки зазначеної інформації відділом інструментально-лабораторного контролю із Псла було відібрано 4 проби води у різних точках.

Сьогодні, 21.04.2020 Інспекція отримала повні результати гідрохімічного аналізу, за якими у кожній із проб за деякими показниками простежується відхилення від  гранично допустимих концентрацій (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення.

Зокрема, у пробі, відібраній з р. Псел в районі Харківського мосту м. Сум, виявлено перевищення вмісту заліза у 2,7 разів та рівня біологічного споживання кисню (БСК5) – в 1,7 разу. На відстані 20 м до скиду з міських очисних споруд, виявлено перевищення вмісту заліза в 1,6 р., а рівня БСК5 – у 1,7 р.

Втім у 20 м нижче за течією від скиду з очисних споруд, окрім завищеного вмісту заліза (в 4,7 р.) та БСК5 (в 1,5 р.) встановлено перевищення вмісту нітритів майже у 5 разів та незначного перевищення концентрації фосфатів (в 1,3 р.). Слід зазначити, що у порівнянні з попереднім аналізом води, відібраної у цьому ж місці 04.04.2020, її якість дещо покращилася, бо тоді вміст нітритів перевищував норму у 6,4 разів.

Також Інспекцією проаналізовано пробу води, відібраної із Псла в районі автомобільного мосту у с. Старе Село Сумського р-ну. В ній зафіксовано заліза і нітритів втричі більше за встановлену норму, а рівень БСК5  виявився вищим у 1,8 р.

Відтак, Інспекцією встановлено невідповідність якості води у р. Псел за окремими показниками, щонайменше, на відрізку від Харківського мосту до Старого Села.