Саботаж, брехня та гра в хованки: “Глухівський агролісгосп” намагається уникнути відповідальності

Державна екологічна інспекція у Сумській області намагалася розпочати позапланову перевірку ГДАП «Глухівський агролісгосп» на підставі дозволу на перевірку, наданого Мінекоенерго для опрацювання скарги громадянина на дії працівників агролісгоспу, які, за словами заявника, здійснюють понаднормовий і незаконний поруб лісових насаджень.

Так, упродовж двох днів поспіль, 03 та 04 грудня, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Сумської області чатували на посадових осіб підприємства, однак, марно. Відповідальні особи, за обов’язкової присутності яких має проводитися перевірка, на робочих місцях не з’явилися. При цьому, зі слів підлеглих, їх керівник не перебуває ні у відпустці, ні у відрядженні, ані на лікарняному.

Отже, усвідомлюючи всі можливі наслідки, в тому числі й правові, посадові особи агролісгоспу переховуються від перевірки Державною екологічною інспекцією у Сумській області. Разом з цим, іншим працівникам “Глухівського агролісгоспу” заборонили приймати будь-яку кореспонденцію від Інспекції, в тому числі, й направлення на перевірку. Усі зазначені дії є  вчиненням перешкоди для виконання обов’язків покладених на посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. Тому вчора на місце події фахівці Інспекції викликали працівників Нацполіції, які зафіксували зазначені факти порушень.

Слід зазначити, що 01.10.2019 Глухівське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Глухівський агролісгосп» також не допустило Державну екологічну інспекцію у Сумській області до перевірки (планової). Представники підприємства аргументували свої дії відсутністю повідомлення про перевірку. Але Укрпошта на запит Інспекції повідомила, що рекомендований лист, яким направлено це повідомлення, представниками лісгоспу було отримано завчасно – за 13 днів до початку перевірки. Тож очевидно, що “Глухівський агролісгосп” надав інспекторам завідома неправдиву інформацію.

Тоді за фактом недопущення Інспекція звернулася до Шосткинської місцевої прокуратури з вимогою порушити кримінальне провадження. Проте прокуратура спочатку відмовила Інспекції, бо не побачила об’єктивних даних, які б свідчили про ознаки вчинення злочину. І лише після скарги інспекції до Шосткинського міськрайонного суду, службових осіб прокуратури зобов’язали внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати слідство за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 Кримінального Кодексу України.

Відтак, стало досить таки очевидним те, що “Глухівському агролісгоспу” є що приховувати як від Державної екологічної інспекції у Сумській області, так і від громадян.