Інспекція не погодила Схему санітарного очищення міста Суми

До Державної екологічної інспекції у Сумській області на розгляд та погодження надійшли матеріали Схеми санітарного очищення міста Суми, розрахованої на 15 років.  Цей документ розроблявся ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», відповідно до договору з Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради від 22.04.2019 №301-б. Фахівці відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами уважно опрацювали в межах компетенції надані матеріали та виявили невідповідності зі вставленими нормативами ДБН Б.2.2-6:2013 та вимогами природоохоронного законодавства.

Так, виявилося, що розробленою Схемою не визначено місць складування сколу льоду та забрудненого снігу, а також місць миття та дезінфекції сміттєвих контейнерів  і сміттєвозів; не передбачено збору та централізованого вивезення небезпечних відходів (ртутьвмісних ламп, відпрацьованих батарейок та акумуляторів тощо), а також створення пунктів збирання для повторного використання меблів, побутової техніки, одягу та інших товарів, які були у вжитку, чого вимагає Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року, тощо.

Також у Схемі немає ані слова про належну рекультивацію колишнього полігону ТПВ, що знаходиться на землях Верхньосироватської сільської ради. Він експлуатувався Сумською міською радою до 2007 року, але наразі перебуває в незадовільному стані і досі не зданий як об’єкт завершеного будівництва.

Проте, найбільш обурливим є той факт, що в Схемі зазначено недостовірну інформацію, що, нібито, Державна екологічна інспекція у Сумській області не виявила порушень правил експлуатації полігону ТПВ під час планової перевірки  у 2019 році. На підтвердження цього Сумська міська рада надала розробнику Схеми лише перші 4 сторінки акту із 18. Саме на відсутніх сторінках акту фахівцями Інспекції описано 8 порушень вимог природоохоронного законодавства під час експлуатації полігону ТПВ, за якими складено 6 протоколів та видано припис щодо усунення виявлених порушень.

Більш того, у Схемі зазначили лише місто Суми, втім «забули» про села, що входять до складу Сумської міської ОТГ: Піщане, Верхнє Піщане, Житейське, Загірське, Кирияківщина та Трохименкове.

Тож, не може бути і мови про погодження Державною екологічною інспекцією у Сумській області Схеми санітарного очищення міста Суми, допоки розробники не врахують кожне зауваження, зазначене фахівцями Інспекції.