Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено планову перевірку ПАТ «СУМИХІМПРОМ»

ПАТ «СУМИХІМПРОМ» є одним із найбільших підприємств хімічної галузі Сумської області, яке спеціалізується на виробництві хімічної продукції, зокрема мінеральних добрив, білих пігментів (пігментний двоокис титану), червоних та жовтих залізоокисних пігментів, сірчаної та фосфорної кислот.

В ході перевірки підприємства особливу увагу було приділено вивченню питання негативного впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище, особливо на стан поверхневих вод, зокрема р. Псел, оскільки підприємство має 3 випуски, якими зворотні води відводяться в зазначений водний об’єкт.

Так в ході перевірки встановлено, що об’єкти підприємства, зокрема наявний комплекс очисних споруд біологічної очистки зворотних вод працюють недостатньо ефективно. За результатами вимірювань показників складу та властивостей вод встановлено факт скиду зворотних вод по випускам № 1 та № 3 з перевищенням концентрацій забруднюючих речовин, які встановлені дозволом на спеціальне водокористування по ХСК, БСК5, фосфатам, нітратам.

Також, за результатами екологічного моніторингу можливого забруднення підземних вод в районі ПАТ «СУМИХІМПРОМ» проведеного СФ «УкрНДІІНТВ» та паспорту «Гідротехнічних споруд системи гідравлічного вилучення та складування промислових відходів та хвостів шламонакопичувача титанового виробництва ПАТ «Сумихімпром» сумарні втрати фільтраційного потоку складають 1543,5 тис.м3/рік, що свідчить про вплив підприємства на підземні води.

Крім того, в ході перевірки виявлено ряд інших порушень, зокрема не ведеться облік відходів за формою 1-Вт «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» брухту металевого та ТПВ, крапельне забруднення землі нафтопродуктами, внаслідок розливання оливи, біля відділення 1009 ВДТ № 1 ОЦДТ, в період з 27.12.2018 по 07.05.2019 здійснювались викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (джерелами викидів, які наявні в дитячому оздоровчому таборі «Зоряний») без дозволу на викиди.

Додатково, за результатами аналізу первинної документації підприємства (Звіту з використання води за формою 2-тп (водгосп)), встановлено перевищення ліміту скиду забруднюючих речовин (т/рік), встановленого дозволом на спеціальне водокористування, по наступним речовинам: 2017 рік випуск № 1: фосфати, цинк; 2018 рік випуск № 1: фосфати;  2018 рік випуск № 2: БСК5, сульфати, хлориди, азот амонійний, фториди, марганець; 2019 рік випуск № 2: БСК5, ХСК, мінералізація, сульфати, азот амонійний, нітрити, залізо загальне, марганець, кадмію.

Загалом за результатами проведеної перевірки по факту виявлених правопорушень на відповідальних осіб підприємства складено 4 матеріали про адміністративні правопорушення на загальну суму 646,00 грн.

По факту забруднення р. Псел розраховано збитки на загальну суму 800,506 тис. грн., матеріали передані до правоохоронних органі, порушено 2 кримінальних провадження.