3 липня 2019 року – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

Пластикові пакети – такий звичайний для побуту і такий руйнівний для екології.

Здавалося б, якої шкоди може завдати звичайний тонкий пакетик? Аби не кілька фактів:

– виробляється з невідновлювальних ресурсів (35 л нафти на 1000 пакетів);

– у природному середовищі поліетиленові пакети, в залежності від щільності, можуть розкладатися від 100 до 400 років, а пластик – майже 450 років;

– мікрочастинки отруйні для рослин;

– пластикові пакети є поширеною причиною загибелі близько одного мільйона птахів та 100 тис. тварин щороку.

Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. За даними Університету Кароліни в Лос-Анджелесі, щороку у світовий океан потрапляє близько 20 мільйонів тонн пластику! Фахівці ООН стверджують, що до 2050 року пластику у Світовому океані буде більше, аніж риби, якщо людство не оговтається.

Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. За одну хвилину у світі їх використовується 10 млн.

Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром по території країни, оскільки рівень їх переробки становить менше 1 %. Також ці вироби становлять загрозу людському здоров’ю у зв’язку з тим, що їх частки можуть потрапляти у харчі та воду.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили у понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

В Євросоюзі до 2021 року хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, навіть соломинки. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

В Україні зареєстровано законопроект про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу №9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також законопроектом передбачено обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Міністерство екології та природних ресурсів України закликало всіх людей приєднатися 03 липня до флешмобу «День без поліетилену» і на один день відмовитися від використання поліетилену.

Мета акції – сформувати нову екологічну поведінку, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає усіх громадян долучитися до акції і спробувати хоча б один день прожити без використання поліетиленових пакетів. Це не так складно, як здається спочатку.

Бережіть себе та нашу планету!