На Сумщині триває операція «Першоцвіт»

В рамках операції «Першоцвіт», яка триває на території Сумської області, державними інспекторами 02.04.2019 проведено заходи, спрямовані на боротьбу із незаконною торгівлею та добуванням об’єктів рослинного світу, які внесені до Червоної книги України.

Заходи проводились у місці збору черемши (цибуля ведмежа) біля с. Вільшанки Сумського району на землях лісового фонду ДП «Сумське лісове господарство». За незаконне збирання рослин, занесених до Червоної книги України, на порушників складено 2 протоколи за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також встановлено факт незаконного продажу черемши в кількості 140 штук на центральному ринку м. Суми. За частиною 1 статті 88-1 КУпАП складено 1 протокол на порушника.

Матеріали будуть скеровані до судових органів для розгляду та прийняття рішень стосовно притягнення порушників до відповідальності.

Нагадуємо, що згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 07.11.2013 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн. за одну рослину. Згідно ст. 88-1 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.