15 листопада – День вторинної переробки

15 листопада відзначається Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки.

Головна мета свята – привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми, оскільки у сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро.

Щороку в Україні утворюється майже 450 млн. тонн відходів, з яких на переробку йде не більше ніж 3%. Решту захоронюють на полігонах, площа яких перевищує територію природно-заповідного фонду країни…

За приблизними даними, в Україні накопичено близько 36 млрд. тонн побутового сміття, це більш як 50 тис. тонн на 1 кв. км території нашої країни.

Однак, замість того, щоб переробляти відходи і отримувати від цього зиск, як це відбувається у цивілізованих країнах, де переробляється в середньому до 60% скла, паперу, пластику та інших відходів, потенційні кошти роками перегнивають на полігонах України, забруднюючи навколишнє середовище.

На сьогодні є безліч прикладів успішного та ефективного перероблення відходів.

Одним з лідерів переробки сміття є Швеція. Тут переробляють 99% усіх відходів країни. За допомогою вторинної сировини опалюють будинки, забезпечують їх електроенергією. А було б у них більше сміття – були б краще забезпечені власні енергетичні потреби. Таку проблему у Швеції вирішили імпортом сміття з інших країн.

Схожа ситуація і в Німеччині, Швейцарії та Австрії. У країнах полігони зі сміттям як такі взагалі закриті, оскільки 97 % відходів також переробляється. До слова, вся цементна промисловість у цих країнах працює на спалюванні сміття і автопокришок. У Німеччині навіть існує так звана “сміттєва” поліція, яка штрафує порушників.

Навіть сусідня Польща радикально підійшла до проблеми відходів у країні. Спеціальний закон поклав край нелегальним сміттєзвалищам, а люди почали сортувати відходи.

Варто пам’ятати, що зібрані 60 кг макулатури можуть зберегти життя одному дереву, виробництво 1 тонни скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку – на 170 кг, кальцинованої соди – на 190 кг,  польового шпату –  на 170 кг та зменшить споживання енергії на 40%, 1 тонна переробленого алюмінію (алюмінієві банки з напоїв) економить 4 тонни бокситів, а економія енергії на виробництво алюмінію сягає 95 %.

Цей список може бути дуже довгий. Головне, це розуміння того, що такий вид використання відходів допоможе нам зробити життя краще та безпечніше. Потрібно небагато зусиль щоб зрозуміти  на скільки це потрібно і важливо та зробити свій внесок для збереження життя на нашій планеті.