15 травня – Міжнародний день захисту клімату

15 травня світ відзначає Міжнародний день захисту клімату. Заснування цього неофіційного екологічного свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Серед глобальних проблем, які стоять перед людством, однією з основних є збереження клімату. Глобальне потепління, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті – ведуть до погіршення клімату на Землі і, як наслідок, чинять негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей та плачевно позначається на стані природних ресурсів.

Уперше це явище обговорювалося на світовому рівні в 1992 році – на так званому Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову Конвенцію ООН щодо зміни клімату. Ця угода визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

У грудні 2015 року на 21-й конференції сторін рамкової конвенції ООН про зміни клімату прийнято новий міжнародний кліматичний документ – Паризька угода. Цей акт прийшов на зміну Кіотському протоколу і зобов’язує країни скорочувати викиди парникових газів. Це безпосередньо вплине на розвиток енергетичного сектора країн, який є найбільшим джерелом викидів парникових газів.

Збереження клімату на Землі залежить від кожного жителя, зробити свій внесок легко, наприклад, рідше користуватися особистим авто, використовувати енергозберігаючі джерела освітлення, брати участь у висадженні нових зелених насаджень та зберігати ті, які ростуть тощо.