Інспекцією виявлено незаконне збирання та торгівлю першоцвітами на Сумщині

Під час проведення заходів у рамках операції «Першоцвіт-2018» на території Сумської області державними інспекторами виявлено низку порушень. Зокрема, на території Баницького лісництва ДП «Глухівське лісове господарство» (урочище «Іонине») виявлено 5 осіб, які самовільно збирали рослини (черемша), занесені до Червоної книги України, чим завдали збитків державі на загальну суму 1550 грн.

Також виявлено незаконний збір цибулі ведмежої (черемши) поблизу с. Вільшанка Сумського району. Розрахована сума збитків склала 1364 грн.

На порушників було складено 10 протоколів за ст. 90 КУпАП, які направлено для розгляду до судових органів для вирішення питання про притягнення порушників до адмінвідповідальності та відшкодування ними завданої шкоди.

Непоодинокими є випадки торгівлі первоцвітами в м. Суми, у Сумському, Кролевецькому, Серединобудському районах, що є порушенням Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ».

Нагадуємо, що за порушення Порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної книги України, статтею 88-1 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Наразі, операція «Першоцвіт-2018 триває.