Екоінспекторам розповіли, коли не слід йти на перевірку

Сьогодні, 06.10.2021, в приміщенні Державної екологічної інспекції у Сумській області відбувся семінар-навчання щодо особливостей врегулювання конфлікту інтересів, що виник у діяльності окремих категорій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Про види конфліктів інтересів та про порядок дій державних службовців у разі їх виникнення працівникам Інспекції розповів прокурор Сумської окружної прокуратури Роман ЛІФИРЕНКО.

Під час семінару було змодельовано ситуацію про направлення на перевірку суб’єкта господарювання такого держінспектора, близькі особи якого працюють на даному суб’єкті. У такому випадку посадовець має письмово повідомити керівника Інспекції про наявність потенційного конфлікту інтересів, на підставі чого на перевірку направляється інший інспектор. У разі, якщо неучасть у заході державного контролю інспектора з потенційним конфліктом інтересів неможлива, перевірка має здійснюватися під зовнішнім контролем. Зовнішній контроль у формі незалежного спостереження може здійснювати інший працівник органу або ж представник НАЗК.

Також прокурор звернув увагу, що порушення законодавчих вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів є корупційним правопорушенням та тягне за собою дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.